2016-06-08 239 瀏覽
女士們最愛食嘅一定係靚靚嘅Tea Set啦~經常見到雜誌報導呢間以香薰為主打嘅café,因為佢地會不定期推出一啲唔同主題嘅Tea Set,仲要每一次都係超高水準!!一入到去就可以聞到陣陣嘅香薰味,令人可以放鬆心情,行到去最入面,就可以見青綠色嘅毛毛地氊,形做一種好似草地咁嘅感覺,身為一個「少女」,見到咁靚嘅座位,就緊係要坐嗰到啦~今次黎呢到主要係食呢個新出天藍色為主嘅「賽姬戀曲」,員工好細心咁同我地講解呢個主題背後嘅故事,其實主要係圍繞天使丘比特同凡人賽姬嘅愛情故事,我就唔講咁多喇,因為到時一邊食個Tea Set,一邊聽個故仔,相信會更加投入。聽講店主為咗取材同靈感,仲特登去法國考察,有唔少嘅白色天使擺設同玻璃球,都係由法國到帶番黎嘅,呢啲方面都可以睇得出佢地非常用心製作係Tea Set上枱之前,花茶就先「飛」黎,點解飛黎呢?因為隨住個花茶杯,會跟住一對翼嘅曲奇,而花茶就係菠蘿加椰子味,可以聞到濃濃嘅果味,飲落味道好有夏天嘅感覺天藍色嘅誘人「賽姬戀曲」Tea Set終於出現喇!!!除咗要相機食先之餘,我同朋友都不忘要同個Tea Set 合照,如果著藍色或者白色嘅衫黎,再將Tea Set
菠蘿椰子花茶
賽姬戀曲
天藍色嘅誘人「賽姬戀曲」Tea Set終於出現喇!!!除咗要相機食先之餘,我同朋友都不忘要同個Tea Set 合照,如果著藍色或者白色嘅衫黎,再將Tea Set嘅合照Upload 上FB / IG,佢地仲會送一個面具俾你,帶住面具,再加上天使翼,感覺好似係故事中嘅一份子啊! (妄想~)
賽姬戀曲
首先講鹹點,分別有龍蝦二重奏橄欖和紅燈籠椒酥餅菠菜吞拿魚酥餅意大利火腿和香腸酥餅肉卷酥。熱辣辣嘅肉卷酥再點少少茄汁,真係簡單嘅美味黎,酥皮好鬆化,而中間嘅豬肉就似係香腸肉,所以英文就叫Sausage Roll。
龍蝦二重奏
鹹點之中最特別嘅就有呢個龍蝦二重奏,係店主係法國學番黎嘅分子料理,最頂部係龍蝦豬肉醬伴麵包薄脆,係杯中嘅就係龍蝦醬,用幼匙將杯中嘅龍蝦醬放係最上面,濃郁嘅龍蝦味道,洋溢口中,而且麵包薄脆增加咗脆脆的口感,真係唔錯
甜點方面就有朱古力閃電泡芙心型曲奇西柚味朱古力榛子馬卡龍同埋玫瑰乳酪芝士蛋糕,所有甜點都係特製,造型非常精緻。
心型曲奇、西柚味朱古力、榛子馬卡龍
天藍色心型嘅榛子馬卡龍
天藍色嘅心型曲奇、西柚味朱古力同天藍色心型嘅榛子馬卡龍,都係擺入去一個好靚嘅銀色盒入面,如果你有留心個愛情故事,你就會知道呢個銀色嘅盒都係為咗配合主題而用嘅。我個人就鍾意食西柚味朱古力,外貌睇落好似巧奪天工嘅飾物咁,亦都以為係普通嘅白朱古力黎,點知食落有淡淡西柚果香,真係有驚喜
玫瑰乳酪芝士蛋糕
乳酪芝士蛋糕就有兩隻味道,唔知係咪隨機嫁呢?而我嗰個就係粉紅色嘅玫瑰乳酪芝士蛋糕黎,上面用黎裝飾嘅天使都可以食嫁,係白朱古力嘅,下面嘅乳酪芝士蛋白糕,質感有少少似雪糕,淡淡嘅玫瑰花香又唔會濃到蓋過芝士味,唔錯唔錯
菠蘿椰子花茶
龍蝦二重奏