2020-12-02 901 瀏覽
今日返工食飯心思思想食上海菜 返工就喺銅鑼灣附近,平時經過都會對呢間有啲歷史嘅上海菜。環境係舊式中式餐廳風格。咁今日就試吓啦肥蛋食上海菜一定會食小籠包!❤️鮮肉小籠包 💰$45以呢個價錢來講,以銅鑼灣來講$45有六隻小籠包已經非常抵。但係圖片已經睇到皮係比較厚甚至比急凍嘅更厚,湯汁比較少。豬肉中規中矩,但冇咗小籠包皮薄餡靚嘅感覺,令人有啲失望❤️春卷💰$45春卷同樣跟小籠包一樣一碟有六件,趁熱食會脆卜卜,餡料食到有冬菇同埋粉絲,都係啲正常春卷有嘅嘢。甚至仲好食過小籠包算全餐最好食!點着喼汁嚟食,十分開胃估唔到有驚喜!❤️ 排骨擔擔麵💰$48銅鑼灣中心地帶一碗麵索價$50都唔洗,算係幾抵食。份量比較大,可能一位女仔未必食得晒不過味道就比較遜色,成碗野重點擔擔面湯底比較淡而無味,比較似鹽水湯底,肥蛋就唔太識欣賞排骨都炸得唔夠香口,一般。唯一可取嘅係上海麵質都幾彈牙。🔺仲有一樣挑剔係注意到有啲廚房員工竟然係第四波疫情爆發初期竟然冇佩戴口罩為客人準備食品!希望貴店可以注意一下衛生意識!
今日返工食飯心思思想食上海菜

咁今日就試吓啦
肥蛋食上海菜一定會食小籠包!

❤️鮮肉小籠包 💰$45
以呢個價錢來講,以銅鑼灣來講$45有六隻小籠包已經非常抵。

但係圖片已經睇到皮係比較厚

鮮肉小籠包

❤️春卷💰$45
春卷

算全餐最好食!點着喼汁嚟食,十分開胃
估唔到有驚喜!

❤️ 排骨擔擔麵💰$48
排骨擔擔麵

排骨都炸得唔夠香口,一般。唯一可取嘅係上海麵質都幾彈牙。

2020-12-01