呢間"台風"拉麵店都開左好一排~~~ 初頭都唔諗住試, 最後見到個朋友食完大讚~~~攪到我心思思黎左食番次~哎呀, 食完真係有小小失望~!**************入正題, 講番碗拉麵啦, 舖頭入面位唔多, 所以想黎試既你, 最好早D去等定位~等位時, 店員會比張拉麵紙你圈番, 想食既拉麵款, 麵既口感? 麵既多少? 香油醬汁多少? 京蔥要唔要? (((全部都得選擇GA)))拿~~~ 之前我第一次去食"豚X"拉麵, 香油醬汁都選左要"多" 結果麻麻, 原來選番"普通"係最prefect~之後去食其他拉麵店, 我都會香油醬汁選番"普通" 去到唔明張紙個拉麵名等於咩黎呢? 唔緊要既, 店外有張menu話晒你聽架~~朋友叫左(左面) 紅色暴雨 ''大辣'' $83-, 我就要左 (右面) 魚介豬骨湯 $78-兩碗除左湯底唔同之外, "紅色暴雨" 同我個碗比係多左辣芽菜~~~主要講番我點既魚介豬骨湯, 湯底方面, 看似好濃, 未加"魚粉"前, 我先嚐一啖豬骨湯~~ 很少很少的豬骨味, 完全無黏咀既骨膠原感覺~ 加左"魚粉"后, 味道沒有提升, 只係覺得個味精複雜左~ 有d拉麵會食到"簡"水味

攪到我心思思黎左食番次~

哎呀, 食完真係有小小失望~!

**************

等位時, 店員會比張拉麵紙你圈番, 想食既拉麵款,

之後去食其他拉麵店, 我都會香油醬汁選番"普通"

(左面) 紅色暴雨 ''大辣'', (右面) 魚介豬骨湯

很少很少的豬骨味, 完全無黏咀既骨膠原感覺~

加左"魚粉"后, 味道沒有提升, 只係覺得個味精複雜左~

有d拉麵會食到"簡"水味, 呢到就唔會有呢個問題, 麵質一般~ 拉麵質地吸唔到湯個味~ 失色左~

麵份量夠多~ 食一碗, 唔加配菜已經足夠~
時間處理得好~~~糖心蛋, 好食~~ !
糖心蛋
叉燒麻麻, 太瘦喇! 雖然塊肉夠林, 因為一d脂肪都無, 唔好食呀, 少少油香都沒有><

而且塊肉唔夠味, 應該煲既時間未夠, 所以入唔到味~
加分地方, 雖然舖頭細, 但門外加左椅子可以排隊坐下, 唔洗等位等得咁辛苦~
題外話/補充資料: 起荃灣區算係ok既拉麵店~ 如果自問對食, 對拉麵有要求~ 呢間未必滿足到你~ 所以呢間對我黎講, "未達標"~ XDXD
2013-08-09