𓌉◯𓇋【深水埗 麵屋黑岩】上次去深水埗一心一意諗住食丸京,點知佢突發性休息😑😑打開open rice 見到附近呢間黑岩好評甚多,將錯就錯試一試▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃❀ 黑蒜拉麵〔$82〕拉麵共有七項選擇,但感覺都係換湯唔換藥,叉燒可選擇炙燒同慢煮豬肩,麵質可以選擇軟硬度,若然抗拒蔥類亦可選擇椰菜,非常彈性!我選擇硬麵、火炙叉燒,等候時間大約10幾分鐘,對於拉麵而言等候時間有點長。 拉麵上枱賣相唔錯,但一試之下就….首先Order 硬麵,但麵條明顯已經浸軟,重鹼味,而且湯頭唔熱,應該係店員煮好拉麵,落埋湯再去燒叉燒湯底蒜味還好,但極極極咸,一向食拉麵會飲湯既我完全無從入口肥瘦適中既腩肉叉燒係唯一成功之處❀加配 紫菜、味玉、叉燒 〔$20〕三樣野共加配$20 都ok, 叉燒係火炙叉燒,而朋友碗麵選擇慢煮豬肩再加配亦都係配腩肉叉燒,味玉有味而熟度剛剛好❀唐揚雞 〔午市加配+$5〕有1.5 件,味道冇咩好投訴▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃埋單之際,發現男店員兼顧上菜、煮麵、插飲管、收銀、收拾、以至洗碗,雖然全能,但手上手套從一而終,衛生問題堪
𓌉◯𓇋
【深水埗 麵屋黑岩】

上次去深水埗一心一意諗住食丸京,點知佢突發性休息😑😑

▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃

❀ 黑蒜拉麵〔$82〕

湯底蒜味還好,但極極極咸,一向食拉麵會飲湯既我完全無從入口

肥瘦適中既腩肉叉燒係唯一成功之處

❀加配 紫菜、味玉、叉燒 〔$20〕

❀唐揚雞 〔午市加配+$5〕
有1.5 件,味道冇咩好投訴

▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃
埋單之際,發現男店員兼顧上菜、煮麵、插飲管、收銀、收拾、以至洗碗,雖然全能,但手上手套從一而終,衛生問題堪憂🤯🤯

⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰
全部🌕🌕🌕🌕🌕為滿分
味道:🌕🌗🌑🌑🌑 (得分全因叉燒)
環境(衛生):🌑🌑🌑🌑🌑
性價比: 🌑🌑🌑🌑🌑
回頭再食機會:0

📍 麵屋黑岩 (深水埗)
深水埗長沙灣道219號地下