在香港,以往要食泰國菜,就要走到九龍城,【亞萊泰】卻選擇落戶在九龍灣德福花園,而且是眾間餐廳之中第一間是食泰國菜的餐廳,在疫情期間之下餐廳都依舊很多人前往,實力當然不容小覷,可能相對是價錢比起同區的德福花園親民許多。有相片可見晚飯時間都有不少人在餐廳徘徊並停下來望望餐牌。入面環境相當寬敞,進入餐廳前店員會幫我們量度體溫做好防疫措施等過客食得更為放心。.餐廳可以枱之間嘅距離都有1.5米或以上而且都有白色版去做分隔。餐廳設計雖然不算是很有地道的泰式風情但係顏色是用暖暖的木色去做主調,所以感覺上較為溫馨。餐牌嘅嘢食都非常之豐富,有一啲仲會圖文並茂,會令到嘢食因為吸引。員工都有知道人手並不足夠,會同我哋講聲唔好意思因為有時可能會比較慢先作出一些回應,我們都知道這期間人手減少了,我們是非常諒解,就算人手唔夠但我覺得佢哋都好好服務態度所以食得好開心。傾左一陣計嘢食都好快送到黎….👋🏻鐵板蠔仔煎蛋 $108香噴噴丶熱辣辣嘅「鐵板蠔仔煎蛋」嚟啦!蠔仔既飽滿又大粒,沾滿炒蛋,再用燒熱嘅鐵板奉上,淨睇賣相真係覺得好正!遠睇個陣都聞到陣陣蛋香又有蠔仔嘅鮮味。食落係點呢?!係第二度都食過,味道係好不錯,但同出

傾左一陣計嘢食都好快送到黎…
👋🏻鐵板蠔仔煎蛋 $108
鐵板蠔仔煎蛋

係第二度都食過,味道係好不錯,但同出一轍卻是味道 不同..... 正所謂;各施各法嘛!整體沒什麼蛋,反宜有好多一陀半透明的地瓜粉及炸粉,呢個位好減分,食炸粉地瓜粉多過蛋同蠔,不開心呀!
鐵板蠔仔煎蛋

有讚位道係用鐵板上菜保持剛炸起的熱度, 蠔仔每粒都飽滿,無腥味好鮮甜! 點埋附送辣醬,令整體味道再提升,如果細番點,又多蛋一點就好了。
👋🏻鐵板泰式滷水無骨豬手 $115
豬手以鐵板上枱,份量算多,拆除骨的豬手,整個吃起來很方便。
鐵板泰式滷水無骨豬手

豬手肉質嫩滑,軟淋不韌而豬皮爽口有彈性,口感豐富,以滷水醬汁烹煮,非常入味,食野最緊要有味嘛,底層擺放了翠綠的椰菜,吸入了滷水汁,好食好食。

👋🏻冬陰雞肉炒飯 $88
近幾天忽然想吃辣,見到用冬陰功醬來炒飯,加入香茅及青檸汁好像會十分開胃喔。賣相都幾精緻的。
冬陰雞肉炒飯

冬陰公酸酸辣辣的味道,充滿泰式風味,加入剩飯中炒得好香,雞肉都有少少酸辣感,飯粒分明夠乾身,呢個都推仲介的。

👋🏻芒果白糯米飯 $58

雖然芒果味道不如泰國,但都非常非常的甜,意料之外呀。
芒果白糯米飯

糯米飯非常Q軟,軟糯多了一種香味,和芒果搭配起來真的是非常的合!淋漿上主要是用椰奶及糖製成,當然,這道甜點的好吃程度很大部份由芒果主宰,所以記得香甜的芒果是很重要。
芒果白糯米飯

食埋個甜品真係好飽肚了,【亞萊泰】雖然無論菜式環境價錢等等,呢度唔係驚為天人,但係全部都比較平均,性價比都唔錯,如果我住得近住喺樓上嘅話都會成日落嚟食。有時候員工嘅服務態度都緊要過好多嘢,我係覺得依度嘅員工係好抵讚🤗。