餐廳: 小曼谷海鮮燒烤屋
資訊:

2018-06-19 1426 瀏覽
啱啱畢業同中學同學返去母校影畢業相,母校喺九龍城,九龍城貴為呢個泰菜之都,我地四條友就揀咗間泰國餐廳食lunch🤤呢間小曼谷以前經過記得好多人食,係一條街嘅角落頭,兩邊係落地玻璃望街景,仲有室外位,不過有啲近馬路,所以無咁prefer。入面嘅職員溝通都係講泰文,泰有風味啦🤣泰王咖喱炒海鮮佢個咖喱係無用椰漿整,改係用花奶同雞蛋,令到個咖哩更加滑溜。海鮮有青口、炸蝦、大蜆、魷魚,每款海鮮都大大件。叫咗個蒜蓉包嚟點咖哩食冬蔭公湯(小)個湯嘅酸辣度啱啱好,最怕啲湯俾啲酸味蓋住晒架啦。入面仲有三隻大頭蝦,三條都勁大隻!肉質結實同入味泰式蒜蓉包每一塊都烤得超香脆,連入面有醬嘅地方都勁脆,蒜蓉醬舖滿成塊麵包,啖啖都勁濃味,必嗌!😍香葉辣椒豬肉碎炒飯(配荷包蛋)飯粒炒得乾身分明,豬肉碎炒得好香,佢嘅油香同肉味都滲透哂落個炒飯到,味道濃得嚟唔會過鹹。辣度都有番咁上下,所以唔食得辣嘅朋就無咁啱明爐香檸汁蒸桂花魚揀呢款魚係因為桂花魚比爐魚肉質滑啲,入面多大骨所以都易剔除嘅。香檸汁同一啲香料嘅味道都完全滲哂落魚肉入面!啖啖味道都好清新,肉質嫩滑必食小曼谷原隻芒果糯米飯平時係泰國食開室溫上,第一次食熱辣辣嘅糯米

小曼谷原隻芒果糯米飯
平時係泰國食開室溫上,第一次食熱辣辣嘅糯米飯,但佢係好味到連我唔食芒果糯米飯嘅朋友都話正😋

芒果冰冰

龍眼冰

飲品我哋叫咗芒果沙冰同龍眼冰,龍眼冰呢個真材實料,入面有起碼10幾粒果肉

最後埋單每人250左右,個個都食到飽晒,爭小小無叫到甜品芒果糯米飯🤣 好彩最後都堅持嗌咗,值得嘅😌
2018-06-16
龍眼冰