2018-09-14 290 瀏覽
今日去開尖沙咀行街,無意中發現呢間拉麵,見到門外有好多雜誌的報導,就決定一試。店舖只有吧枱位置8個,好有日本小店的感覺。叫了德川將軍拉麵+真田將軍拉麵+餃子+蜂蜜柑桔+蜂蜜柚子+牛乳布甸。德川將軍拉麵:醬油魚介豬骨湯底,選了推薦的軟硬,濃度。湯底不會過鹹過油,飲多了都不會口渴,飲了一口,再加魚油,個湯味就更突出,麵唔會過硬。叉燒雖然係薄切,但肥瘦適中,誠意之作,不會過淋。真田將軍拉麵:蕃茄豬骨湯底,全用新鮮蕃茄再加豬骨湯再煮,蕃茄的甜中和了豬骨本身的油膩,唔似係靠用茄膏煮的,流心蛋落本之作,係用日本蛋。餃子:皮薄,餡多,唔會過鹹,加埋餃子汁,味道剛好。蜂蜜柑桔+蜂蜜柚子:好有驚喜,加上蜂蜜,令到杯飲品好清新,唔係用糖水溝,有潤喉的感覺。牛乳布甸:日本直送,好有誠意,入口溶化。本來好有去了日本的感覺,如果背景音樂唔係廣東歌,就應該更有feel

德川將軍拉麵

真田將軍拉麵

餃子:皮薄,餡多,唔會過鹹,加埋餃子汁,味道剛好。
餃子

牛乳布甸:日本直送,好有誠意,入口溶化。
牛乳布甸

德川將軍拉麵