今日朋友生日,佢鍾意食雞煲,所以我地就訂咗位嚟食呢間吞pot! 見到Openrice上面咁多好評,嚟之前已經好期待啦!雖然舖面唔算大,但坐落都幾舒服😌。平時邊爐就打得多,湯底嚟嚟去去都係嗰啲。好耐之前食過一次雞煲,但係食完之後成晚都好口乾,所以之後都好少再食。但係呢間吞pot除咗有傳統嘅雞煲湯底揀之外,仲有啲比較養生嘅雞煲湯底,啱晒我呢啲怕熱氣嘅人。點完菜之後就比咗啲配料我地撈我地就叫咗呢個花膠雞煲!一上菜已經聞到好濃烈嘅花膠雞湯味啲雞本身已經煮熟咗除咗花膠、雞塊、螺片之外,呢個湯底仲有啲秀珍菇同埋蘑菇嫁!飲落一啲味精味都無,果然夠住家,非常滋補呢個就係呢間舖必食嘅爆芝響鈴,佢比原本嘅響鈴size大一倍有多!而且入面仲有濃濃嘅芝士十分推薦!呢個十全大補丸雖然都唔平,但係見佢啲手打丸咁特別,一場嚟到無理由唔試吓嘅!五款丸由下至上分別係手打生拆蟹粉墨魚丸、手打芝心牛丸、手打香煎鵝肝蝦丸、手打黃金海膽黑墨丸同埋手打黑松露墨魚丸!粒粒丸啲味聽落未必好夾,但食落真係好有驚喜嚟到嘅話不妨一試!牛栢葉同埋唐生菜基本上都係必點,留意返啲份量比啲一啲都唔吝嗇,非常夠食豬梅肉呢個部位之前喺其他地方都比較少

雖然舖面唔算大,但坐落都幾舒服😌。

點完菜之後就比咗啲配料我地撈

滋補螺片花膠湯煲(半隻)

我地就叫咗呢個花膠雞煲!一上菜已經聞到好濃烈嘅花膠雞湯味
啲雞本身已經煮熟咗

除咗花膠、雞塊、螺片之外,呢個湯底仲有啲秀珍菇同埋蘑菇嫁!
飲落一啲味精味都無,果然夠住家,非常滋補
自創爆芝響鈴(三件)

十分推薦!
十全大補丸

嚟到嘅話不妨一試!
牛栢葉
唐生菜

西班牙頂級黑豚豬梅肉

豬梅肉呢個部位之前喺其他地方都比較少叫,所以諗住叫嚟試一試,唔鞋好好食
大檸茶(凍)
呢杯大檸茶唔係講笑,真係好大杯,起碼係平時一杯嘅Double,食雞煲呢啲通常都會飲多啲嘢,咁大杯啱啱好

總結嚟講,如果想同朋友食飯又唔知食咩好,不妨嚟一嚟吞pot,可能會好似我咁對雞煲有新嘅體會
2020-01-22
滋補螺片花膠湯煲(半隻)
自創爆芝響鈴(三件)
十全大補丸
牛栢葉