行到邊食到邊~觀塘-慶祝友人生日,我們來到觀塘新開Holiday Inn Express 的Walter Bistro 吃半自助晚餐☺️-HK$468/位,每人在餐牌上六選一主菜還有每人龍蝦半隻、鵝肝多士及蟲草花🐔湯各一份外,頭盤、海鮮、沙律、熱薰、甜品及雪糕是自助形式🥰-主菜:燒羊架及焗時蔬~羊架7成熟,肉質剛剛軟熟不韌,肥膩不太多👍🏻時蔬方面有牛油味的BB甘筍、西蘭花及薯條。-另一款焗西西里鱈魚配白麵豉汁、青豆及小甘荀。鱈魚肉質好滑,冇腥味,甜甜地又唔鹹🤤。-每人龍蝦半隻~好多膏、鮮味十足🤩鵝肝多士~口感細膩及香甜、多士剛好吸🈵️鵝肝的油份、蟲草花🐔湯不過不失;-至於自助形式的食物方面~海鮮類即開即食的生蠔新鮮程度爆燈、肉身亮身,光滑、味道先鹹後甜😋 但是其他海鮮的蝦、蟹、龍蝦鉗及刺身新鮮程度👌🏻☺️-冷盤~沙律、冷肉不過不失;巴馬火腿有太乾冇油份🤦🏼‍♀️-熱薰方面款式不太多又不是太特別;但有淥粉麵區-湯~蘑菇湯新鮮蘑🍄打醉而成,好濃🍄味但是忌廉味不夠。至於中湯是蓮藕湯就是淡茂茂,蓮藕質地唔夠粉-甜品雪糕~最好食係拿破崙同creme brulee。拿破崙的酥皮灑上糖粉來焗,出來效果夠鬆脆
行到邊食到邊~觀塘

燒羊架配焗時蔬

西西里鱈魚配白麵豉汁配小甘筍及青豆

每人龍蝦半隻~好多膏、鮮味十足🤩
龍蝦
鵝肝多士~口感細膩及香甜、多士剛好吸🈵️鵝肝的油份、
鵝肝多士
蟲草花🐔湯不過不失;
蟲草花🐔湯

生蠔
但是其他海鮮的蝦、蟹、龍蝦鉗及刺身新鮮程度👌🏻☺️
龍蝦鉗

冷盤~沙律、冷肉不過不失;巴馬火腿有太乾冇油份🤦🏼‍♀️

熱薰方面款式不太多又不是太特別;但有淥粉麵區

甜品雪糕~最好食係拿破崙同creme brulee。拿破崙的酥皮灑上糖粉來焗,出來效果夠鬆脆伴上唔太甜吉士忌廉👍🏻;
Creme Brûlée 落左好多雲呢嗱香料質地口感較綿密濃郁加上上層脆卜卜的糖衣,簡直連食2個🤣。
Creme    Brûlée
最最🤦🏼‍♀️是雪糕,我睇介紹係movenpick🤩點知去到係haagen dazs😭
服務及環境~侍應質素🈶️禮貎,清潔桌上的碟是快手。地方是細,傾計細細聲也可以,檯與檯之間有空間度,牆身用了本小姐難以抵抗的Tiffany Bule配上現代透明感的燈、加上雲石檯及舒適的軟熟椅子🤩。我已經❤️
溫馨提示:餐廳準時晚上六時才會開門,所以不需要早到十五分鐘。如果唔係好似我咁會係大堂捱熱呆等🥵

🍽: Walter Bistro
📮:巧明街97號智選假日酒店1樓