餐廳: NOC Coffee Co.
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2020-03-23 290 瀏覽
香港本身都有好多類似渡假屋咁樣風格嘅咖啡店☕️ ,而NOC Coffee Co./Cozy  cafe/APA cafe係其中一間。啱啱知道NOC Coffee Co.黃埔開咗間新分店冇幾耐,而且佢係靠近海邊,個環境應該會更加有feel ,所以就抱著一個放鬆去Relax嘅心情去依間黃埔分店。嗰日大概十點半就去到coffee shop,幸好係平日嘅關係,呢段時間去到都仲有位,相信假期一定會爆滿,所以假日都要再早少少到。我哋初初影相同埋吧枱冇位,所以就坐咗喺近counter嘅圓枱到,當我哋影完曬相,發現吧檯有位咁梗係去坐喺吧檯到啦。______________________________環境方面:佢以白色同灰色做主調,畀人一個好光猛嘅感覺,佢環境同網上面睇一樣,都係好廣闊完全冇一個窒息嘅感覺,佢外面嘅空間仲有8張圓枱可以直望海邊吹下海風🌊 ,係果到靜靜地睇書📚都真係幾寫意。個環境絕對係可以坐喺到HEA返2-3個鐘頭,就算攞自己啲嘢去都好易咁專心到,初初仲擔心冇WI-FI用電腦做嘢,問咗職員之後原來係有WI-FI,所以唔洗太擔心😆。_____________________________

環境方面:
食物方面:
我哋就叫咗個 Smoked Salmon Toast 🍞($108) & Free Range Eggs Toast🍞($74)。

咖啡方面就叫咗Flat White & Flat White(Skim Milk)☕️,佢叫咖啡之後佢會問你(Fruity/nutty) ,大家都可以隨你嘅喜好去選擇咖啡豆嘅味道
佢哋叫嘢食會畀個牌你,之後啲職員會將啲食物送到去你張枱上面,當你一揀好位坐低咗就唔使行嚟行去啦。
Smoked Salmon Toast 🍞($108)
三文魚都幾厚肉下,同埋都有幾多塊三文魚,只不過係味道單調咗少少,佢夾埋牛油果醬🥑食落去唔會太油膩,但係佢個醬食落去會有少少酸,唔知係唔係開始變壞。佢有個好嘅地方,就係有啲菠菜仔🥬佢墊住啲牛油果醬唔會等個多士慢慢變淋,所以就算影完相先至食,佢塊多士都係仍然脆身😋。
Smoked  Salmon  Toast

Free Range Egg Toast 🍞($74)
見到佢蛋🥚炒出個顏色幾靚,都係略金黃色,所以都有啲期待,點知食落去略為乾身🤔,同埋蛋個味道反而唔係好出有啲淡😕

All-day breakfast( $148)
All Day breakfast就係大同小異,反而我覺得冇乜特別出色嘅地方,食落去嘅感覺都係同出面All Day breakfast差唔多🤔,不過都係材料豐富,有雞肉腸,小法包🥖配牛油果🥑,煙肉🥓,大啡菇,兩隻太陽蛋🍳。 食完之後都比想像中飽。

Flat White ($40) Fruity☕️
咖啡反而同我想象中唔一様,可能算係新分店嘅關係,沖咖啡嘅水平有少少唔穩定,Flat White 打啲奶泡打得未夠滑,啲奶泡會見到有少少大少不一嘅氣泡,同埋啲奶泡好快就浮咗上嚟,應該只係6-7分鐘嘅事嚟。飲上去畀人感覺好平衡,冇話特別酸特別苦🤭,飲上去明顯奶泡打得唔夠滑,上面層奶泡好快就散咗😕

Flat White (Skim Milk) ☕️($40)
反而Skim Milk就打得好啲,始終都會Skim Milk持久性都會耐啲,所以我哋就算影完相,佢都仲未走樣😆,由於呢一杯係我個friend叫,我就冇試過佢個味道啦。
Cappuccino(nutty)☕️
都係一樣奶泡打得唔夠一般般,表面有啲薄,打得唔夠厚身,奶泡好快就散。不過今次(nutty)好明顯堅果味重啲,第一啖入口就已經感覺到。

呢一間舖頭係一個好舒服嘅地方,個人覺得壓力大嘅時候就可以去呢度輕鬆下😋,放鬆下自己嘅心情,唯一唔好彩就去兩次都係陰天😢,如果有太陽光照🌞入嚟,相信個環境會更加好,更加舒服。除咗咖啡☕️比較唔穩定之外食物都有好多選擇,除咗炒蛋多士🍞比較淡之外,其他都喺keep得住水準,呢一間coffee shop淨係個環境,真係可以嚟多幾次都唔厭👍🏻。
寫呢個食評前我係去咗兩次,兩次個感覺都都好舒服😎,相信之後會有第三次同第四次,下次再嚟一定嘗試食其他唔同種類嘅食物,到時再同大家介紹下啦
同埋門口啲枱都有啲影相打卡位鍾意坐戶外嘅吹下海風🌊又可以都可以有多一個選擇,可以唔洗去到西貢咁遠嗰啲地方,近近哋近市區NOC Whampoa都可以㗎!
2020-03-04
$120 (早餐)
Smoked  Salmon  Toast