呢間餐廳係lunchtime 同朋友o係女人街如常巡下睇下邊間o岩食時揀中的,其實就o係正街頭位置,先達正對面。樓上鋪o黎的,地下有專屬入口同時外賣台式飲品,樓梯繪上五顏六色o既台灣風情圖畫,上面裝修簡單務實,播住周董o既歌。我地各自order 一份午餐,每一份午餐都包含一套三款o既小食,餐牌話係每日廚師推介o架。今日o既小食有酸菜青瓜、炸墨魚條同埋麻辣雲耳,青瓜食落讓人好開胃,o個個雲耳就堅麻辣,我嗜辣個fd 就好鍾意~叫得做古早味o既餐廳,當然要試下佢d 招牌名菜,我點o左個古早味牛肉湯麵(跟餐$65,午餐唔使加一)。五香牛腱厚切,湯底用上濃味香料熬製,麵底係滑o都o都o既闊條麵,一條麵線可以拉到超長,好考刀功!而且份量都幾多,o岩晒我地呢d 大食o既男生~另一個我地揀o既係古早滷肉蛋包飯(跟餐$55)。如果叫飯類menu 張圖好似有但字無明示,原來都係會附送菜湯一碗。呢個白菜湯好重胡椒味,有少少韓式o既感覺。個蛋包飯o既蛋好似玉子o既質感,配搭上惹味o既滷肉,一個餐帶你遊遍日韓台。飲品除非叫大杯新鮮水果茶或者奶蓋類,否則基本上全部都唔使加錢。我嘆o左杯黑糖薑汁奶茶,好滋潤,佢o既

午餐小食

古早味牛肉湯麵 (跟餐$65)
古早味牛肉湯麵

古早滷肉蛋包飯 (跟餐$55)
白菜湯
古早滷肉蛋包飯

飲品除非叫大杯新鮮水果茶或者奶蓋類,否則基本上全部都唔使加錢。我嘆o左杯黑糖薑汁奶茶,好滋潤,佢o既薑味無之前我飲過另一間咁重,而家係聞落好香,飲落就只係少少辣,都適合一般人士。朋友就叫o左杯冬瓜蜜,味道應該都唔錯了吧!
(左) 黑糖薑汁奶茶、(右) 冬瓜蜜

最後我地少少地仲嗌多o左個甜品share,呢個芭樂玫瑰奶凍樽只係$18 (單點要加一),咁平無理由唔叫埋啦。好好食,奶凍本身香滑甜膩,淋上玫瑰酒去調味,上面仲擺塊焦糖脆脆,附埋新鮮生果,呢個絕對推介,直情想叫多個!
芭樂玫瑰奶凍樽 ($18)
古早味牛肉湯麵 (跟餐$65)
(左) 黑糖薑汁奶茶、(右) 冬瓜蜜
芭樂玫瑰奶凍樽 ($18)