星期五晚買咗戲飛喺長沙灣睇夜場🎬,所以就近近地去咗附近食嘢。我哋久仰「蘇山雞飯」嘅大名多時,但一直未有機會到訪。呢度係街坊店嘅格局,面積都幾大。餐廳匯集多款東南亞美食於一堂,並設有套餐以及加配小食嘅選項。我哋嗌到成枱嘢食,埋單都唔使$300,算係性價比高👍。招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯($80),單睇價錢唔平,不過套餐完整。🐔去骨海南雞味道幾出色,雞肉嫩滑,雞皮爽彈,而且唔係雪到無喱味道嗰種雞;配以三色醬油食,口味正宗。🍚油飯軟硬適中兼入味,但就略嫌油咗啲。冬瓜湯味道清淡,估佢唔到落咗雞雜,幾特別。新加坡白胡椒排骨茶湯米粉($68),🍖白胡椒肉骨茶嘅特色就係冇原味肉骨茶咁重藥材味,並且多咗份胡椒香,🔥飲落好暖身,亦覺得冇落味精。我嗌咗米粉底都唔錯,麵條索湯得嚟又無太淋🍜。肉骨茶入面有一字骨同豆卜,另外仲跟埋油炸鬼。特色小食拼盤($78),小食拼盤非常豐富又抵食🍗,內容包括雞全翼、泰式魚餅、脆炸鳳尾蝦春卷、黑椒扎肉同埋順化炭燒豬肉串。雖然佢哋全部都係油炸,但勝在夠香口。🐷豬肉串具特色,扎肉有驚喜,幾彈牙;而雞翼原隻切件上,食用方便;最後魚餅就意外地好辣。參巴醬通菜(+$20),估唔到跟餐嘅菜
招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯
招牌海南雞
新加坡白胡椒排骨茶湯米粉
特色小食拼盤
參巴醬通菜
參巴醬通菜(+$20),估唔到跟餐嘅菜咁大碟💚,我諗同酒樓炒菜差唔多。通菜嫩綠爽脆,不過如果參巴醬再辣啲同惹味啲就好。
手作蛋白杏仁茶
我哋跟餐加咗雪糕斑蘭奶茶(+$12)同手作蛋白杏仁茶($30),兩樣都幾有水準。奶茶細滑兼且滲出微微斑蘭香🌿,甜度亦適中,茶底唔苦澀。蛋白杏仁茶熱辣辣,大大碗,佢似杏霜加燉蛋白🥛,味道不比糖水舖遜色。
總括嚟講,呢餐東南亞美食讓人滿足,我哋食到捧住個肚走。Susan各方面都好平均,難怪咁多人成為佢嘅裙下之臣,專登前來到訪🤣。
招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯
特色小食拼盤