2024-04-18 179 瀏覽
之前都幫襯過歷山酒店嘅下午茶同自助餐,覺得都ok,之前未開始寫食評,所以今次見到K xxxx做緊歷山酒店嘅High Tea下午茶HK$390 蚊兩位咁就試下。先講下環境,環境乾淨衞生,裝修感覺都豪華,以金色為主調,想打卡都係一個唔錯嘅選擇。飲品方面佢嘅下午茶包左每人一杯紅酒,白酒,氣泡酒或橙汁。另外仲包一杯茶或咖啡 。我叫左一杯紅酒同橙汁,普普通通冇乜特別,另外佢嘅茶係用WG茶包。另外叫左個杯咖啡,我覺得杯咖啡唔錯都幾好飲,但就缺乏左少少誠意,連個簡單拉花都無。跟住到咸點:煙三文魚烏龍茶慕絲:味道唔錯,但就食唔出有茶味龍井蝦窩巴:隻蝦燒得好香,個窩巴都夠脆,如果能提供d醬料點下窩巴就更正,因窩巴冇味。宇治綠茶炸芝士:食落似薯蓉,但味道ok洛神花鴨肝慕絲:食唔出鴨肝味道,酸酸地,下面個格仔餅腍左。泰式紅茶忌廉芝士雞肉三文治:普普通通最後到甜點:普洱茶英式鬆餅配草莓果醬及牛油忌廉:鬆餅原味ok,d醬就一般啦,草莓醬可以酸返少少檸檬茶瑪德蓮蛋糕:造型設計唔錯,可把檸檬茶打入蛋糕,原味最好味,加左檸檬茶就麻麻地,因我唔鐘意濕嘅蛋糕。珍珠奶茶奶布甸:面頭珍珠怪怪地,奶茶布甸就唔係好夠味。之後這
跟住到咸點:
煙三文魚烏龍茶慕絲:味道唔錯,但就食唔出有茶味
宇治綠茶炸芝士:食落似薯蓉,但味道ok
洛神花鴨肝慕絲:食唔出鴨肝味道,酸酸地,下面個格仔餅腍左。
泰式紅茶忌廉芝士雞肉三文治:普普通通
最後到甜點:
珍珠奶茶奶布甸:面頭珍珠怪怪地,奶茶布甸就唔係好夠味。
之後這3款都麻麻地
抹茶清酒義大利起司蛋糕
香片青蘋果慕絲蛋糕
百爵茶拿破崙
整體黎講,咸點都好味,甜點就差左D,
這個價錢這個環境食物質素都還可以

2024-04-12