2019-12-19 159 瀏覽
放工搵朋友仔食飯,係轉角位見到燈火通明,紅燈籠掛滿嘅台灣山城——九份......飽鋪面細細但入面好多人,我哋都好快咁等到位叫咗啲嘢食share食,第一道係魚丸湯台灣嘢食得多,但係有魚丸肉羹湯嘅真係好少有魚丸結實彈牙,有啲似較firm嘅白魚蛋,加上生菜,芹菜同肉羹煲嘅湯,濃郁得嚟卻係清甜可口主菜叫咗兩款,分別係紅燒牛肉麵同魯肉飯牛肉麵有好豐富配料,台式牛展,雪菜,芫茜湯底顏色唔似平常食嘅紅燒牛肉麵湯咁透明,較為混濁,飲落仲有少少香料味,證明真材實料濃濃嘅湯底加上油麵,真係令人想一嚐再嚐懷舊魯肉飯絕對係古早味嘅代表,豬腩肉切細條,滷好,入味香濃,豬油滲滿其中醬汁唔會蓋過飯嘅一半,水油比例控制合宜,唔會膩,加上醃蘿蔔一小片,細細碗但係飽足小食叫咗蚵仔煎,煎到好香,有正宗台灣夜市嘅風味醬汁係橙紅色,下面有蚵仔,雞蛋,生菜等等嘅配料,混合木薯粉漿,蠔仔嘅香味同蛋黃互相輝映最後甜品我哋揀咗九份芋圓,有大大粒芋圓,珍珠,紅豆,鮮草同豆花芋圓咬落好煙韌彈牙,唔知係咪因為我哋放咗一陣先食,啲芋圓發漲咗,特別大粒浸住嘅糖水顏色雖然黑,但有別以往我哋食開嘅黑糖味,反而帶陣陣嘅蜂蜜味道,感覺清新
鋪面細細但入面好多人,我哋都好快咁等到位
九份魚丸肉羹湯

叫咗啲嘢食share食,第一道係魚丸湯
台灣嘢食得多,但係有魚丸肉羹湯嘅真係好少有

九份魚丸肉羹湯

主菜叫咗兩款,分別係紅燒牛肉麵同魯肉飯
紅燒牛肉麵

牛肉麵有好豐富配料,台式牛展,雪菜,芫茜
濃濃嘅湯底加上油麵,真係令人想一嚐再嚐
紅燒牛肉麵

懷舊魯肉飯(小)

小食叫咗蚵仔煎,煎到好香,有正宗台灣夜市嘅風味
蚵仔煎

蚵仔煎

九份芋圓

九份芋圓

• 紅燒牛肉麵
  • 九份芋圓
  • 蚵仔煎
  • 懷舊魯肉飯(小)