2020-03-18 52 瀏覽
北角呢一個地方真係乜嘢食物都有但最估唔到近期喺和富居然開咗一間好有特色嘅食辣餐廳。 呢一間十二味主打係食川菜,所以一定離唔開辣,因為間鋪好新,大部份嘅嘢都非常乾淨環境都好優美,店入面少少昏暗令到個氣氛更加好,入面仲會播住啲歌。午飯時段同朋友一齊嚟食都係一個幾好嘅選擇!首先要講下呢度其中一個招牌菜就係辣子雞,顧名思義呢道菜就會有辣椒同埋雞粒,唔好俾佢咁多辣椒覆蓋而黑到其實唔算好辣如果平時都有食開辣嘅話呢一疊辣子雞就啱啱好。雞味十足加埋辣椒嘅炮製令到好多鮮味都慢慢滲透出黎,套餐包埋白飯所以呢一度算係家常菜同事又係呢一度嘅招牌菜,最特別就係加埋好多腰果所以又脆又香又辣真係好吸引眼球之餘亦令到胃口大開!!!我自己都經常食四季豆無論係上海菜中餐定係川菜四季豆都係一個幾好嘅前菜,同樣都會有辣到俾你選擇今次要左嘅係中立但其實比起辣子雞來講都冇咁辣, 色香味俱全爽脆新鮮不在話下,同樣都係用嚟配飯一流!甜品就必定要是紅糖糍粑,其實質感同小丸子差唔多或者係糯米糍,一定一定要點多啲紅糖醬,唔會太甜仲要趁熱食先有黏黏韌韌嘅感覺! 上面有啲黃豆粉配合起嚟甜甜地之餘亦都有少少鹹鹹地, 但都係會越食越鍾意而且食多左

甜品就必定要是紅糖糍粑,其實質感同小丸子差唔多或者係糯米糍,一定一定要點多啲紅糖醬,唔會太甜仲要趁熱食先有黏黏韌韌嘅感覺! 上面有啲黃豆粉配合起嚟甜甜地之餘亦都有少少鹹鹹地, 但都係會越食越鍾意而且食多左都唔會覺得肥膩

如果怕泰辣或者怕太重口味嘅話就一定要叫酸梅湯,好特別呢度嘅酸梅湯會加咗檸檬, 本身覺得有少少奇怪本身酸梅湯已經算在家檸檬可能酸上加酸,但試咗之後真係大出所望
完全感覺唔到酸味,比起其他涼茶更易入口更有透心涼感覺!

所以係北角搵到一間咁好嘅餐廳一定要推介俾大家試吓, 價錢方面仲要非常合理而且符合性價比
酸梅湯
辣子雞丁