2023-11-19 582 瀏覽
未去過北海道但就食左北海道鄉土料理😆成吉思汗燒肉主打烤羊肉。佢哋嘅鍋係圓拱形,蔬菜放喺邊緣位置,將肉類放喺中間,咁肉類嘅油脂肉汁就會流落啲菜到😊令啲蔬菜更加香!傳統就淨係食羊肉,嚟到香港調整左,所以有羊、牛、雞、豬、海鮮等等,咁就個個都啱食!食烤肉點可以唔食和牛😊 日本和牛三角胸牛小排色澤紋理都雪花狀態,每一舊都比較厚身,所以咬落去口感鬆軟。香蔥薄燒牛舌嘅精髓就係炸蒜同蔥✨將牛舌燒熟咗之後中間夾滿厚厚嘅蔥同蒜,唔使點樣落醬汁已經好好食。美國安格斯牛小排脂肪比例少啲,食多幾件都唔怕肥肉味比較重。成吉思汗烤肉主打羊點可以唔試吓,羊頸柳好大件本身以為會好騷,原來都唔係,有羊肉香夾埋洋蔥嚟食幾吸引。西京豬頸肉非常之爽口,感覺又唔會好肥,豬頸肉點少少檸檬汁,更加能夠帶出脂香。柚子雞腿份量比較大,雞肉連雞皮一齊燒至焦脆!生燒活白鱔🤓先燒皮再燒肉,最後加少少蒲燒汁再燒一下就大功告成。食果時外脆內裡嫩的肉質爽口😊桂花烏龍水果茶🍹飲算太甜,入邊有百香果同橙等等。

美國安格斯牛小排脂肪比例少啲,食多幾件都唔怕肥肉味比較重。

桂花烏龍水果茶🍹飲算太甜,入邊有百香果同橙等等。
  • 羊頸柳
  • 桂花烏龍水果茶