2018-06-02 1330 瀏覽
葵芳新開的日式火鍋店「但馬屋」,大熱天時仲去食火鍋,當然有其吸引之處,難怪閒日晚上都超多人輪號等位。我地都等左一陣,7:30入座,可以食90分鐘,時間一定夠,因為係一人一鍋的,可以選自己喜歡湯底,而且仲可以避免朋友同自己唔食既食物,如朋友唔食牛/豬/辣......都冇問題,也可以同枱食飯,各自一鍋。但強烈建議食呢度牛同豬。餐廳主打靚牛肉同靚豬肉的放題。今晚我地揀北海道「夢之大地」豚放題套餐$249,有獨家引入的「夢之大地」豚肉,來自北海道,用其大自然優勢,良好的土、水、空氣、氣候等,生育及飼養的豬,除了肉質優良,肉味濃而少了豬羶味,加上優質甘甜的脂肪,就是由夢想的大地孕育出來的豚肉。醬汁有四款,醬油、芝麻醬、醋汁、大阪黃金燒汁,還有一般的蔥、蒜、辣椒、芫茜等。最令我好奇的是「大阪黃金燒汁」,味道微甜帶咸,有芝麻香的燒汁,配牛肉好美味。而芝麻醬同醋汁配豚肉真係好夾好好味。肉類放題任點,當然唔少得配料,但大部分都是基本及常見的,腸仔、魚丸、南瓜、百葉等。不過最受歡迎就是雞件及魚肉塊,粟米、蛋餃及拉麵也是我心水配料。蔬菜類最吸引是羽衣甘藍及菇菌類,少有又貴價的羽衣甘藍,營養價值同樣高,所以可
而芝麻醬同醋汁配豚肉真係好夾好好味。
蔬菜類最吸引是羽衣甘藍及菇菌類,少有又貴價的羽衣甘藍,營養價值同樣高,所以可以多食一點,值回票價。
所有配料都放雪櫃上,可保持新鮮度,侍應都好勤力添加,乾淨衛生又整齊。
罐裝飲品選擇之外,有蘋果汁、橙汁、雜果賓治及甘蔗汁,仲要雪凍好清爽,亦可選擇沖泡熱茶。
汽水罐裝飲品選擇唔算好多,有10款,但我地發現有款放題恩物,睇睇新出的白色罐裝汽水。
就是Coca-Cola plus,加入膳食纖維,聲稱可減慢糖份攝取、減少脂肪吸引。
咁我地盡情掃食牛肉同豚肉,仲有haagen-dazs雪糕。
餐廳有五款湯底,友人揀「甘露鍋」,主要用甜豉油,味道甜甜好似食緊壽喜燒的味道,用來涮牛肉最適合。
嚴選牛肉
嚴選牛肉好靚,脂肪唔算好多,肉色鮮紅。
牛肉味濃郁,牛肉夠薄好快熟,肉質嫩而有咬感,脂肪唔算好多,食完不膩,再多都食到。
第二轉牛肉,感覺更薄身,但大片了好多,一口跟整食唔哂,口內滿爆的牛肉,充滿脂香,超級滿足。
第三、四轉都保持一樣肉質,大片過鍋口,可想而知有多大吸引力,停唔到口。
我點了「美肌鍋」,即是雞鍋,內有雞肉,湯底含豐富骨膠原,有滋補美容之效,餐廳內女仕都點這鍋,奶白色湯底有雞湯的味道。
雞肉有彈性,肉質幾好。
北海道夢之大地豚
今晚的主角出場,「夢之大地」豚肉片,脂肪比例分佈平均,比一般豚肉好,色澤光鮮紅潤。
我地都食了三、四碟,喜歡豚肉的食友必食。
入口有濃重豬味,果然濃而不羶,脂肪特別香甜,仲有超級有彈性,清爽不膩的豚肉,一口接一口,也是食不膩。配醋汁更清新、配芝麻醬就特別香,仲令豚肉味更突出。
魚肉塊好滑溜又嫩,要輕柔夾起,魚肉嫩到快散開,入口滑到喉嚨,不會腥。
食過肉類後,都食點其他配料,粟米好甜美,羽衣甘藍涮耐了也保持爽口感。
蛋餃熟了原來脹卜卜好正,餡料是肉碎,吸到湯汁精華,味道好好。
最後我仲取了少許拉麵,我見拉麵比較少出現放題,估唔到自己煮拉麵,味道都唔錯,又滑又彈,仲吸埋湯中的肉味,比起即食麵同烏冬,呢個拉麵都幾輕盈。
餐廳甜品是雪糕,都是放題,用有質素的haagen-dazs,係我至愛,所以都食左6球。
四款口味包捨焦糖脆餅、士多啤梨、咖啡、意大利芝士餅,不用心急怕被人食完就冇,餐廳會補添新雪糕。
士多啤梨最美味,大量果肉,甜中帶醒神微微水果酸,所以食左四球。
焦糖脆餅好香甜,脆餅增加焦脆口感,可能餐廳新鮮入貨,脆餅無潮仍有脆感,抵讚。
意大利芝士蛋糕內有咖啡醬,咖啡味同芝士蛋糕味道平均。

餐廳整體感覺良好,環境乾淨有日式風格裝潢,食物放得整齊有序,侍應亦服務好好,勤添加食物、添加湯底及收取碗碟,追加點的肉類也超快上枱,安排位座及付款時也做得好貼心,會預早15分鐘提醒限時,重點是態度好好,不得不讚。
2018-05-31
嚴選牛肉