2021-09-16 102 瀏覽
聯和墟係一個美食天堂應該無咩人會反對,我自己真係由學校時代已經蒲開呢頭。我自己就鍾意呢個地方多餐廳小店,唔會食來食去都係連鎖店。今次朋友帶我試的烤魚店係舊街市的小巴站旁邊,地方唔算難揾。呢到的烤魚用了1kg的江團魚,呢種魚出名少骨,吃起來除了啖啖肉,而且都比較方便。食烤魚除了魚要好,「湯底」同樣重要。餐廳叫得辣辣屋,當然會有不同的辣湯底啦!50HZ麻辣、香辣泡椒味、泰式冬蔭功。如果唔太辣得的朋友仔,可以揀老壇酸菜、蒜蒜蒜雜菌味,仲有我今次揀的泰式酸辣味。等了10-15分鐘到,我的泰式酸辣烤魚已經準備好。大大條的煎香的魚,加上大量的香茅、檸檬葉、肉碎,酸酸辣辣非常惹味。由於條魚唔多骨,可以享受真正的啖啖肉,而且魚肉滑溜,入口唔鞋口。大家仲可以揀幾款配料伴魚肉。有惹味的酸辣湯底,當然要揀「吸味」的食材,彈牙的薯粉及枝竹係我的Must Have,$18/份真係幾抵食。食辣野,飲品基本上係必點,30幾蚊杯1300ml飲品,真係良心價,而且飲品的選擇都必常解渴解辣。我點了一杯檸檬冬瓜茶,甜甜的冬瓜茶加上淡淡的檸檬香,味道好足,啱晒唔鍾意飲有氣飲品的我。朋友仔就點了估唔到好味青瓜梳打,清爽的梳打,

烤魚配料

薯粉

薯粉

檸檬冬瓜茶

朋友仔就點了估唔到好味青瓜梳打,清爽的梳打,配以新鮮的青瓜片,解辣一流!
估唔到好味青瓜梳打

除了燒魚,餐廳仲有好多串燒。見到牛舌就忍唔住點一串,$38呢個份量有少少貴,一串得三塊,而且切得好薄。不過食落有驚喜,牛舌燒得香口,而且外面脆脆地,加埋孜然粉,真係好惹味。
燒牛舌

見佢個牛舌醃料咁好食,我下次來試下個土匪燒雞扒,相信都不錯!

我係一個愛寫字愛分享的吃貨!如果鍾意我分享的,我邀請您訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)
烤魚配料
檸檬冬瓜茶