2022-08-12 417 瀏覽
今日同朋友揸車出去西貢chill下食個tea,再一次黎到呢間充滿澳洲風格既café,其實【Little Cove Espresso】一直都係西貢人氣小店,性價比相當高,不過因爲都落雨既關係,好彩地可以唔洗排隊。今次我就點左份係澳洲好常見既French Toast同Affogato,但外觀同味道一啲都唔常見,更加可以話係結合視覺同味覺既享受🥰👀👃🏻🍞法蘭西多士 (French Toast) $98 (味道:5/5)一上枱已經俾佢既賣相吸引到,擺盤用左唔同顏色既材料點綴,絕對打卡必點。味道方面亦都俾滿分💯食第一啖時滿滿濃郁既奶油、玉桂、蜜糖既甜味,不過相對太甜。食第二啖時加埋個軟芝士(Mascarpone),淡淡既奶香岩岩好可以中和返本身多士既甜味同油膩感,成件事即便昇華左。另外除左多士本身既口感,開心果碎既脆口加埋芝士柔滑既感覺令成個層次好豐富。☕阿法淇朵 (Affogato) $48 (味道:3.5/5)另一個係澳洲必食甜品,咖啡同雪糕層次分明,入口首先感覺到Espresso既香味,之後再慢慢去到雲呢拿雪糕既味道,而且個雪糕都食得出絕對唔係平野。

法蘭西多士

Affogato