2021-09-14 1092 瀏覽
灣仔好多特色小店,各國菜式應有盡有之前行過見到越男覺得真心有越南啲塗鴉牆feel又靚終於入去試下,店舖都幾細但設計又唔會坐得好迫,好有東南亞地道餐廳感覺既裝飾同色系,未食先有風味餐牌唔算好多選擇,主力都係越南粉,配下典型小食越南人主理再加分越式脆燒腩湯河,分開上唔會變淋,湯河顏色偏清,食落都係清既,可以自己加齊全既香料同調味,落左青檸同炸洋蔥即刻好味好多河粉正常,薄身既,份量就唔太多,男士食可能會唔夠飽,即試脆腩,皮係脆既,但成舊連肉就變左係硬普通燒肉味,點少少醉辣醬好少少但無特別飲返啖檸檬特飲再食,清清地唔太甜幾好味既lemonade會安生牛肉湯檬,好似幾signature賣相都正,即試最重要既牛河底,偏清,牛味唔太濃,飲完個aftertaste 先有,飲都ok,食埋粉就幾淡當牛清湯飲先正,牛肉就正正常常,份量整體都係比較少小食,鮮蝦扎肉米紙卷,賣相幾靚亦見到啲鮮蝦,入口清新,味道都係走清既路線,不過米紙卷黎講係ok既最後既香蒜牛油雞翼,相當脆口,牛油味係食脆皮已經有,相當入味幾好食牛油同蒜味足,亮點整體來說灣仔靚越南店依個價錢係抵既,食物黎講真心偏淡,如果愛好清淡又想有越味既會好啱
灣仔好多特色小店,各國菜式應有盡有
之前行過見到越男覺得真心有越南啲塗鴉牆feel又靚
餐牌唔算好多選擇,主力都係越南粉,配下典型小食
越南人主理再加分

普通燒肉味,點少少醉辣醬好少少但無特別
飲返啖檸檬特飲再食,清清地唔太甜幾好味既lemonade

越式脆燒腩湯河

湯河

越式醬料

越式脆燒腩

橙汁x檸檬特飲

會安生牛肉湯檬,好似幾signature
當牛清湯飲先正,牛肉就正正常常,份量整體都係比較少
牛油同蒜味足,亮點

會安生牛肉湯檬

牛肉湯

鮮蝦扎肉米紙卷

香蒜牛油雞翼

整體來說灣仔靚越南店依個價錢係抵既,食物黎講真心偏淡,如果愛好清淡又想有越味既會好啱食
店舖風味搭夠,坐下飲下啤酒望下街又係另一款享受

#店入面外國人多過本地人
#海南雞飯好似係正嘅