2018-07-15 229 瀏覽
一直都有聽過人哋講係佐敦嘅雲南呀老表黑羊湯鍋米線好好食,所以今日放工特登同男朋友去試吓,因為男朋友都鍾意食羊,但係我就有啲怕會"so"。我哋七點鐘就黎到所以都有幾多位。餐廳又唔係話有勁多種類嘅嘢食,我哋最後叫咗一個羊肉清湯米線同埋一個羊肉酸辣湯米線。小食就叫咗避風塘麻辣雞翼,同埋上湯生菜。我覺得佢嘅羊肉米線好好食,雖然我叫咗清湯,個湯好有淡淡的羊味,一啲都唔so,反而好鮮甜,真係勁好味,個羊肉又唔係太韌,都好食。而男朋友叫個酸辣湯都好食但係都幾辣。小食方面,個避風塘麻辣雞翼好惹味,我覺得佢個味有啲似土匪雞翼,啲雞肉好juicy,好滑,我哋都覺得好好味,而且個雞翼都好抵食,四隻都係$22。個生菜原來都係用佢嘅清湯煮嘅,所以都有淡淡的羊肉味,好鮮甜呀啲菜。野飲我就叫咗凍檸茶,男朋友就叫咗凍茶蜜,我覺得都ok , 茶蜜就係用菜蜜沖嘅。人均消費大概$80左右,我覺得以呢個價錢食到靚嘅羊肉米線都好抵呀。

羊肉麻辣湯米線
羊肉清湯米線