2017-08-01 3238 瀏覽
難得又可以再因工作關係可以同屈小姐食個Lunch,心情由一起身就處於亢奮狀態!當做好左上半晏既工作後,賴生就出發去搵位等屈小姐啦!由永樂街1號Polo Shop 側邊行入去就會見再世瑛大廈,而大廈入口就座落係豆漿舖隔離,紅色既門口,行入去搭𨋢上2樓就係啦舖頭唔大,大約可以招呼到30人,乾淨企理,唔錯既!不過想食就要早DD黎,事關真係幾多人下⋯一到Lunch time好快就坐爆晒,變左要企舖頭出面既走廊等,夏天企就有D悶熱⋯賴生拎左位之後,就Send定Menu比屈小姐揀下食咩啦,而賴生當然係現場觀察下其他人叫D咩食啦,等到屈小姐差唔多到既時候,賴生就落Order啦1)辣菜譜:5⭐️ 每枱既枱面都有1樽任你加同食既辣菜譜,唔會太辣,辣到人眼淚流果隻,而且就咁食味道都唔會太咸,不過最正係撈白飯食!超香,又帶微辣,送飯的確一流! 呢樽野比左人另一個食飯既選擇,幾好幾好2)海南雞飯:5⭐️雞件夠晒多夠晒滑,斬雞既技巧亦好出眾,一早將雞殻果排肋骨斬開,等客人方便進食,上排雞肉啖啖肉,而下排雞肉就帶骨香再者,雞件一D都唔肥,皮下脂肪近乎零,雞皮略微用鹽醃制過,配以自家制甜醬油/薑蓉,令人欲罷不能!飯底雖

舖頭唔大,大約可以招呼到30人乾淨企理,唔錯既!不過想食就要早DD黎,事關真係幾多人下⋯一到Lunch time好快就坐爆晒,變左要企舖頭出面既走廊等,夏天企就有D悶熱⋯

,等到屈小姐差唔多到既時候,賴生就落Order啦

辣菜譜

1)辣菜譜:5⭐️

呢樽野比左人另一個食飯既選擇,幾好幾好

海南雞飯

2)海南雞飯:5⭐️

飯底雖則唔係油飯,但用既卻是珍珠米,而且食得出有微妙既香料味,重口味人士(如賴生)撈埋果個辣菜譜又係食唔停口!

手拆蟹肉泡飯
3)手拆蟹肉泡飯:4.5⭐️

一上枱,超大碟,碟底又夠深,就算係賴生食都一定會飽!
而且眼見勁多蟹肉絲,岩晒我地呢D懶人食
!不過,蟹肉絲並唔係最震撼我地既一樣野,而係泡飯個湯!
真心濃郁蟹鮮味,好似成隻蟹連蟹黃溶化晒係個湯咁,撈埋白飯同蟹肉食,真心不得了
唔怪得屈小姐一試完就係咁叫賴生快D試

雞湯浸菜

4)雞湯浸菜:4.5⭐️

好甜呀!D菜浸完雞湯,有DD藥材味,索晒湯既精華,令每條菜都甜到入心,而菜味就沉甸左係湯入面,令成個湯充滿晒小棠菜既味道⋯而極度鍾意食菜既屈小姐⋯趁住賴生嘆緊個辣菜譜拌飯既時候,偷偷地靜靜雞飲晒
,而賴生其實眼尾係睇到既,不過見難得屈小姐咁主動飲湯,賴生老懷安慰,由佢飲晒
(不過賴生之前一早飲左幾啖啦

黃酒雞湯
5)黃酒雞湯:爆爆爆5⭐️

雞功房精心傑作!私心建議一定要趁熱飲
 好味十萬倍!呢碗湯落左蟲草花,係屈小姐同賴生都好鍾意既食材,對易頭暈既人好有幫助

不過佢既好味之處係滿滿酒香,又帶極鮮甜既雞味,繼而有陣陣既藥材味,飲到喉嚨就有暖暖既薑味!真係超超超好飲!係我地飲過最最最好味既黃酒雞湯!

自家制超滑布甸

6)自家制超滑布甸:4⭐️

食完正餐,侍應隨即就拎左Lunch附送既自家制既超滑布甸,係朱古力味既,底有朱古力粉沉底,不過唔多,無咩影響,而味道就好似麥當勞既朱古力一樣,偏甜少少,但佢個布甸真係勁滑溜,Sir入口咁,完全無食到粉粒感覺,拎住個盒震既時候,仲可以有震騰騰既效果嫁
 正!細細杯,一杯一個人岩岩好!

雞功房真係功夫十足,真心正,雖然價錢都要$65起,但係上環有咁既質素,值呢個價錢的確超值!賴生同屈小姐食完都覺得不枉此Lunch
,我地一定會再黎既!

#開心係可以食到Lunch限定
#更開心係可以同妳食Lunch