講起旺角放題,曾幾何時係我同一班中學同學的夢魘。當年放題剛剛係香港興起,我地成班緊貼潮流既型棍子當然會食埋一份啦。我地雖然屋企都好有錢,但都唔會話好大洗(有個fd既啊爸係全球第二富,但係餐餐都食m記)。咁個陣就見到宣傳話唔洗150蚊就有得食放題食足2個鐘,我地幾條友就拿拿聲帶埋d女同學去食啦。結果我地食唔夠半個鐘就走左;之後試多另一間,九個字就走左。冇錯,我地細蚊仔唔懂事,當年就係去左放題勇者塔--兆萬。自此我都唔太敢係旺角食野。但我女朋友講到呢間大瀛喜好好食,咁我就去試下。食完呢一餐既感覺,就好似令我呢一棵蜷縮既植物得到陽光既一個吻咁,顫抖的舒展著身體的每一寸。大瀛喜食物種種相當之多,一來我地就叫d冷盤熱下身先:枝豆、薑、沙拿同豆腐先睇下刺身:有成17款咁多,當中特別既款有池魚同「魚立」 魚,特別池魚係值得encore的!吞拿魚係較普通既貨色;油甘魚鮮甜冇根。因為我係蔡san fans,所以我通常食日本野都唔叫三文魚刺身。而我心入面一直有一個問題想問好耐,點解玉子都係刺身??????????????????佢首先已經唔係生,仲要唔係海鮮?????????????不過唔緊要,玉子好甜又
講起旺角放題,曾幾何時係我同一班中學同學的夢魘。

結果我地食唔夠半個鐘就走左;之後試多另一間,九個字就走左。

大瀛喜食物種種相當之多,一來我地就叫d冷盤熱下身先:
冷盤
枝豆、薑、沙拿同豆腐

先睇下刺身
刺身
吞拿魚係較普通既貨色;油甘魚鮮甜冇根

佢首先已經唔係生,仲要唔係海鮮?????????????
不過唔緊要,玉子好甜又juicy,我理得佢刺唔刺身啦。
壽司種類都不少!
壽司
油甘魚腩上面加左少少柚子(應該係),酸酸甜甜令到魚腩更好吃!
其他火炙壽司都唔錯,但如果可以燒到有少少焦既話我相信我之後個幾round都只會叫壽司
天婦羅
炸物
天婦羅同炸物基本上食放題點都要食少少,如果話茶記既廚房有兩大剋星(乾炒牛河同咕嚕肉),
放題界既兩大剋星其中一樣就係天婦羅(另一樣下次講)。
蝦炸得外脆,內面的蝦肉彈牙
,我個晚一人就吃了8隻。
最後叫d菜埋尾。
雪糕雪條
飲品
雪糕雪條同飲品都好多款,基本上佢地搞個甜品+飲品放題都有市場。
其實仲有d特別野食,海鮮呀,仲有清酒添!
不過我食放題通常專心食刺身,所以冇叫到。

呢度d staff都好快手,上菜又快,我9點入座仲有85折!的確係幾值得再吃!