2019-12-26 41 瀏覽
台灣菜有好多,呢間食拌麵嘅就獨樹一幟因為凍冰冰,所以叫咗兩個麵加個小食小食係滷水牛筋,牛筋炆到好淋好入味,滷味濃郁,加上香蔥,青菜同蘿蔔金華火腿干貝花雕雞湯麵揀咗粗麵,大概好似刀削麵咁好養生,花雕雞係台灣嚟講好普遍,但係係香港就唔常見湯底有濃郁嘅花雕酒味,雞肉係髀肉,好嫩滑本身個湯麵俾人感覺清淡養生,但係畫龍點睛嘅係,上面加咗金華火腿碎同乾瑤柱,令到個湯麵好香加上台灣嘅菇類,蔬菜,感覺飽肚滿足台式一人火鍋揀咗麻辣鍋,材料塞到滿一滿,仲有好多我至愛嘅蔬菜望落去好豐富,有唔同嘅丸類,燕餃,肉條,鴨血,千頁豆腐,蔬菜跟餐嘅肥牛份量十足,係平時食快餐店火鍋嘅一倍,而且肥瘦均勻,抵食火鍋仲配咗一隻蛋,可以俾你點牛肉食,我索性打落個湯底度食半熟蛋煮到咁上下淥埋麵條,每條麵條索哂汁,上咗麻辣湯嘅顏色,十分掛湯湯底嘅味道偏向中性,唔係好辣,而且有淡淡嘅藥材味道,似係食緊台式養生藥膳麻辣鍋半熟蛋嘅蛋黃汁點牛肉好夾碗麵夾咗上嚟,加上煮好嘅金菇,蔬菜,十足一碗拌麵嘢飲方面叫咗兩杯熱飲,第一杯係鮮奶抹茶,好香奶味,抹茶味唔會太重亦唔會苦第二杯好特別,係金羅漢果海底椰水,金羅漢果嘅味道天然,甘甜得嚟飲落好舒服,
台灣菜有好多,呢間食拌麵嘅就獨樹一幟
滷牛筋

因為凍冰冰,所以叫咗兩個麵加個小食
金華火腿干貝花雕雞湯麵

金華火腿干貝花雕雞湯麵揀咗粗麵,大概好似刀削麵咁
好養生,花雕雞係台灣嚟講好普遍,但係係香港就唔常見
湯底有濃郁嘅花雕酒味,雞肉係髀肉,好嫩滑

加上台灣嘅菇類,蔬菜,感覺飽肚滿足

老媽秘製麻辣鍋

半熟蛋嘅蛋黃汁點牛肉好夾

碗麵夾咗上嚟,加上煮好嘅金菇,蔬菜,十足一碗拌麵
鮮奶抹茶

金羅漢果海底椰水

第二杯好特別,係金羅漢果海底椰水,金羅漢果嘅味道天然,甘甜得嚟飲落好舒服,潤喉
海底椰好足料,飲落味道唔重但夠清新