2019-07-17 77 瀏覽
位於灣仔利東街附近嘅QRE Plaza有好多不同菜系嘅餐廳,今次同朋友兩對情侶 double dating去左hEat食地中海菜,因為我地都無食過地中海菜,所以好期待.餐廳入面嘅環境幾舒服,枱與枱之間唔會太逼,燈光比較柔和,配合幾盞吊燈,幾有情調,非常適合拍拖或者慶祝Anniversary。.因為想試多啲唔同嘅野食,所以我地叫左兩個4 course menu ,一個main,另外再加左1個starter 同三個Tapas。.4 course menu($580+10% service fee) 係包左前菜、小食、主食、甜品同一杯飲品,我地揀左👇🏻✅Oyster on Chef Selection一份有兩隻唔同品種嘅蠔,雖然蠔嘅size唔算大隻,但十分新鮮,海水味十足,十分讚!✅Daily Seasonal Clams用忌廉汁煮成嘅蛤肉好惹味,而且每隻都份量十足,如果配上一塊多士,可以點汁食就perfect! ✅Prime CAB Striploin in house Dry Aged 30days自家製乾式熟成牛扒係餐廳嘅賣點之一,呢到嘅熟成牛扒牛味濃,肉嫩多汁,鍾意食扒嘅朋友必試!✅

✅Oyster on Chef Selection

Oyster on Chef  Selection

✅Daily Seasonal Clams

Daily Seasonal  Clams

Prime  CAB  Striploin  in  house  Dry  Aged  30days

✅Chocolate Tiramisu
呢到嘅Tiramisu比較似Mousse Cake,加左粟米片之後幾有口感,而且我鍾意佢唔會太甜。

Chocolate  Tiramisu

✅Mango flavored Mocktail
飲品可以揀一杯Mocktail/Cocktail,waiter 會問你有咩口味想試,鍾意fruity啲定Refreshing啲。我地特別想要芒果味,所以最後佢幫我地調左杯芒果味嘅mocktail。飲落去有新鮮芒果肉係入面,味道有啲似楊枝甘露,幾好。

Mango  Flavoured  Mocktail

無跟餐嘅Main我地都係揀左牛,要左Prime Creekstone Ribeye in House Dry Aged 45 days,每100g價錢係$238,最少要叫250g,所以我地最後要左300g。呢個牛扒味道比起Dry Aged 30 days更加濃郁,我本人好鍾意,但朋友就覺得麻麻地,因為熟成時間愈長就會愈有好似醃製過嘅味道,佢覺得似平時風乾火腿個隻味。

Prime  Creekstone  Ribeye  in  house  Dry  Aged  45  days  (300g)

Starter 我地揀左鵝肝,上碟時已經切好成bite-size,十分方便。鵝肝煎得好香,撈埋中間隻半熟蛋食,一流呀!

Foie  Gras

Tapas我地要左:
✅M&M
M&M 姐係Mozzarella cheese 同 Mortadella Bite,呢個味道我覺得一般般,因為上枱一陣芝士已經硬同乾左,而且個意式肉腸味道好似火腿丸,我個人麻麻呢隻味。

M&M

✅Anchovy Ricotta Crostini
味道不過不失,好食過沙甸魚個個Tapas

Anchovy Ricotta Crostini

✅Toast with Sardines Paste
沙甸魚可以有好多醃製方式,呢個味道較重香草味,我覺得一般般。
Toast with Sardines Paste

總括,黎到呢到一定要試佢地嘅乾式熟成牛扒!

Oyster on Chef  Selection
  • Daily Seasonal Clams
  • Foie gras in Josper Grill
  • Oyster on chef selection
  • Striploin 30 days
  • Ribeye in house  Dry  Aged  45 days