2017-05-04 2235 瀏覽
慶祝小妹搵到新工決定辣一辣~ 雖然唔係無辣不歡,但對麻辣火鍋絕對係來者不拒 而且呢間火鍋店係大陸好‘火’, 之前北上係深圳都食過一次,味道和辣度都相當不錯 (當然大陸版價廉得多,是否物美不敢肯定),所以去呢間CWB分店前都好期待!入到去見裝修唔錯,鋪面唔大但空間感不錯,可以坐得舒服。冷氣亦十分充足, 唔怕食到成身汗!例牌叫了個鴛鴦鍋,淨煲底都$218啦,得三數塊粟米,清湯底入面有大大豬骨,感覺好似真係由呢舊大豬骨熬出黎咁,辣底有無數辣椒乾/花椒/大蒽,越食越麻越辣 加上熱氣騰騰,我要噴火啦!(利申:平時食譚仔食小辣﹣中辣)滑牛肉:用左頗多’茨‘,想製造滑嘟嘟既口感... 小妹覺得一般般,都係加多D錢叫番肥牛好過。牛骨髓:無乜味,純粹想食佢既口感蝦滑:推介!幾好味,料都幾足。加入去辣底真係好鬼正因為吸晒D辣~迷你燕餃:都推介!雖然餃既餡好少(因為好迷你),燕皮幾滑幾好味,當然都係因為煮左辣底~萵筍塊:幾甜,新鮮。秋葵:個人喜好, 覺得好似食左佢就會健康D 減低罪疚感xD鯇魚片:望落好似好薄切得好靚,碌三四下就食得,但魚刺太多,更切斷左隱藏係魚肉度,要食得好小心...肉質一般。紅薯粉:好味

牛骨髓:無乜味,純粹想食佢既口感

萵筍塊:幾甜,新鮮。
秋葵:個人喜好, 覺得好似食左佢就會健康D 減低罪疚感xD

紅薯粉:好味~煮耐左都無痴底,好煙軔~

山渣飲品:類似酸梅湯,可以消消滯。

Overall份量偏少,不過都有好處既就係人少少可以叫多幾款食,但都要顧住個荷包喎。同埋如此紅油真係唔知邊度黎,間唔中試下好啦。食完全身都係‘邊爐味’, 唔知有無人發明一樣噴完會無晒油味既噴霧呢?
鴛鴦鍋
2017-04-28