因為打邊爐家族嘅關係,我都有好一段時間無食過火鍋,依晚就同朋友去咗「老鍋」打邊爐🍲,因為見到而家堂食有8折優惠啊。我哋晚上八點半鐘去到,見到有好多人食緊。店員第一步係同我哋探熱消毒,一坐低仲畀滾水我哋洗啲碗碟,感覺放心好多😊。餐廳有個醬料區供客人自行混醬,茶芥/醬料費每位$20。火鍋湯底有四款選擇,但朋友只係得一款啱食,所以我唯有捨命陪君子,揀咗老鍋秘製麻辣鍋(小辣)($158)。湯頭以多種香料同藥材熬煮,但我眼見係勁多辣椒、花椒同八角等...,心諗大件事了,會唔會辣到食唔到㗎🌶。好彩如佢餐牌所講,湯底麻辣度偏低,連食開BB辣嘅我都接受到,而且幾好味😋。由於唔係太麻太辣,所以食物味道無被蓋過。另外,湯底本身仲有埋鴨血同凍豆腐,兩樣都好索味,而且份量超多!豚牛雙拼($238),呢碟仲唔係一石二鳥😂,有特選極本黑毛豬梅肉🐷同安格斯牛小排🐮,兩款肉各有6-7片,都幾大塊,牛肉比較好食。涮鍋小羊肉片($98),味道都唔錯,🐏羊羶味剛好,大約有8-10卷。全部肉片都解哂凍,唔會凍冰冰。蝦丸($48/半份4粒),外表平平無奇,但係食落非常有驚喜。因為蝦丸超級無敵彈牙,而且仲食到原粒蝦肉🍤。黑白雙滑
老鍋秘製麻辣鍋
豚牛雙拼
涮鍋小羊肉片
蝦丸
黑白雙滑
黑白雙滑($88),由於蝦丸咁高質,所以即刻追加咗份墨魚滑🦑。蟹籽墨魚滑比較多地方有得食,而墨汁墨魚滑就更有噱頭,因此嗌咗黑白雙滑,兩色味道實則一樣。墨魚滑同樣好食,但蝦丸稍為更勝一籌。
老鍋台灣麵
老鍋台灣麵($58),餐廳簡直係「畀足面」🤣,估唔到麵條有成兩大餅,一定能夠醫飽肚仔。淺綠色嗰隻麵條比較粗身,淥完口感都仲好爽;而白色嗰隻就相對幼身同淋,食落有啲似麵線。我鍾意前者多啲!埋單先發現原來個麵可以凍食,早知試下啦。
櫻花蜜
飲品方面,我哋試咗杞子杭菊露🌼($28/杯)同櫻花蜜🌸($22/杯)。前者比較清香,感覺好似好清熱咁。後者意料之外的好好飲,櫻花味唔會太人工糖水,飲落好舒服(唔識形容);不過都比較甜,冰塊溶緊啲會更正。我直頭Encore咗一杯,畢竟食緊辣嘢嘛。
環境方面,冷氣非常凍,但正正啱哂打邊爐,如果唔係會食到流汗🥵。另外,抽風系統亦算係咁,食完走成身都無咩味。
服務方面,其中有位女店員特別細心👍,佢見我哋個湯底好似越煲越辣,所以就畀咗個兜我哋搬走啲辣椒辣油。
總括嚟講,食物質素真係幾好,難怪咁多朋友推介,其中手打丸最為出色;而我亦對麻辣火鍋有所改觀,因為估唔到連我都食到😛。定價來説,確係唔平,但適逢而家有八折,都抵咗啲,可以幫襯下。
2020-05-05
老鍋秘製麻辣鍋