2023-04-02 5234 瀏覽
🥰  老友 “安妮亞” 識飲識食又識人, 今晚喺 “甬府” 擺龍門陣, 十人飯局.📖 “甬府” 由翁擁軍先生於2011年喺上海創立, 2019年落戶香港. “甬” 意思就係寧波. “甬府” 主攻寧波菜, 香港少見, 又米芝連一星, 今晚飯局期望甚高.🥢 大廳設於地下一樓, 沿樓梯轉咗幾圈上二樓, 多間廂房, 設獨立洗手間, 私隱度高, 坐位舒適闊落. 🤗 今晚由 “安妮亞” 揀酒點菜.前菜招牌十八斬 手工香腸香腸魚餅古法豆腐皮泡制菜梗醬椒螺片主菜30年菜脯松茸浸蟶子脆皮水潺雪菜筍絲燒東海白鱗鯧甬府椒麻脆皮雞薑蔥海瓜子漁家蟹骨醬炒茭白青果苔炒藏香豬腩 沙蒜豆麵蔬菜甬府捨得點心主㕑手工包寧波湯圓 🦀 前菜: 招牌十八斬. 即係鹹嗆蟹, 餐廳名菜之一, 肉質鮮甜, 帶紅紅嘅蟹糕, 全塲讚好. 十年前係杭州 “味庄” 初試 “鹹嗆蟹”, 一戰難忘, 調味唔多, 蟹味肉質更突出, 更引人入勝, 韓國嘅醬油蟹冇得比, 哈.🥓 前菜: 手工香腸. 非常甘香, 又唔鹹, 出色.🐟 前菜: 香腸魚餅. 正常發揮.🤗 前菜: 古法豆腐皮. 略帶酸辣, 十個讚!☘️ 前菜: 泡制菜梗. 一般般, 因為我唔鍾意

前菜

點心
主㕑手工包
寧波湯圓

招牌十八斬
🥓 前菜: 手工香腸. 非常甘香, 又唔鹹, 出色.
手工香腸
🐟 前菜: 香腸魚餅. 正常發揮.
香腸魚餅
🤗 前菜: 古法豆腐皮. 略帶酸辣, 十個讚!
古法豆腐皮
☘️ 前菜: 泡制菜梗. 一般般, 因為我唔鍾意食菜.
泡制菜梗
🐚 前菜: 醬椒螺片. 夠入味, 不俗!
醬椒螺片
🥣 30年菜脯松茸浸蟶子. 其實係一碗湯, 鮮味十足, 蟶子啱啱熟, 火候一流, 爽甜.
30年菜脯松茸浸蟶子
🐟 脆皮水潺. 即係九肚魚, 炸粉鬆簿, 魚肉嫩滑. 我食咗兩件, 食第二件嘅時候已經放咗30分鐘, 炸粉保持鬆脆, 又冇滲水喎, 今晚驚喜之一.
脆皮水潺
🐠 雪菜筍絲燒東海白鱗鯧. 魚肉實淨嫩滑, 湯汁鮮甜, 偷偷飲咗一碗.
雪菜筍絲燒東海白鱗鯧
🐥 甬府椒麻脆皮雞. 根據介紹, 菜式含三個元素: (1) 港式炸脆雞皮, (2) 川椒調味雞肉, (3) 北京片皮鴨方式食用. 設計精彩, 味道一流!
甬府椒麻脆皮雞
🐚薑蔥海瓜子. 鮮味十足.
薑蔥海瓜子
🦀 漁家蟹骨醬炒茭白. 將蟹切到細細件, 唔會食到論論盡盡, 調味出色.
漁家蟹骨醬炒茭白
🐖 青果苔炒藏香豬腩. 豬肉肥瘦均勻, 超級香口入味.
青果苔炒藏香豬腩
🍜 沙蒜豆麵. 湯底鮮甜, 唔錯喎.
沙蒜豆麵
🍜 追加: 手工垂麵酸湯底. 好食嘅.
手工垂麵酸湯底
🥬 蔬菜: 甬府捨得. 即係上湯小棠菜, 師傅將冇咁好食嘅頭頭尾尾掉咗, 剩低嘅部份又嫩又腍.
甬府捨得
🥟 點心: 主㕑手工包. 菜肉包, 食到呢度已經好飽.
主㕑手工包
🍡 點心: 寧波湯圓. 湯圓好食, 呢兜應該係清水, 冇味嘅, 有趣.
寧波湯圓
🍊 水果: 真係掂過碌蔗…
水果
🥂 講講餐酒, “安妮亞” 自攜咗幾支紅白酒, 侍酒師 “米高” 建議咗三支, 又有 “日本達人” 帶了清酒, 最後感謝老友 “意大利長介” 買咗我最鍾意嘅 Echezeaux, 獨特嘅香氣非常迷人.
餐酒
🤗 總結: 第一次食寧波菜, 多款菜式用上海鮮及湯汁, 啱我口味. 幾道驚喜菜式, 包括脆皮水潺, 椒麻脆皮雞等. “安妮亞” 識人, 服務超水準, 配懷舊金曲, 用餐體驗愉快.