男朋友生日,佢自選了這間TC Bistro食晚飯慶祝,事源因為前排睇到雜誌介紹,呢間有威靈頓牛柳食喎,我地都未食過又一直都好想試下!威靈頓牛柳有一人份量選擇,但記住要提前打電話去book定喔。餐廳環境不算大,但座位之間都寬闊,坐得都舒服。樓底幾高,掛天花ge招牌燈幾吸睛,帶一點點浪漫氣氛。焗大啡菇配蟹肉忌廉估唔到蟹肉份量都幾多,同大啡菇真係好match!但略嫌大啡菇ge size比平時出面食開較細薄,口感唔夠juicy。我地叫左個risotto,再另加$50轉套餐,有前菜沙律、餐湯和飲品。沙律好fresh,幾種沙律菜加上無花果,醬汁帶微酸,食完好開胃!餐湯都有驚喜,係紫薯湯呀!真係第一次見!飲落creamy又唔會膩,紫薯味好出,每啖都飲到d紫薯蓉,唔錯!龍蝦忌廉汁海鮮意大利飯呢個意大利飯真係煮得好好,口感係微硬,有點生生地咁,唔會煮到一pat pat糊仔咁。而且d飯真係索哂龍蝦汁,配料除左面頭2隻蝦之外(但蝦就有點overcook,有點硬身),個飯裡面仲有尤魚、小蜆肉、蟹肉、三文魚,真係好足料呀!威靈頓牛柳最期待ge主角到!!!切開就見到牛柳出血水,大約係五成熟,入口好淋好嫩,滿滿肉汁
,我地都未食過又一直都好想試下

估唔到蟹肉份量都幾多
焗大啡菇配蟹肉忌廉

餐湯都有驚喜,係紫薯湯呀

龍蝦忌廉汁海鮮意大利飯
),個飯裡面仲有尤魚、小蜆肉、蟹肉、三文魚,真係好足料呀

威靈頓牛柳
最期待ge主角到!!!
威靈頓牛柳

切開就見到牛柳出血水,大約係五成熟,入口好淋好嫩,滿滿肉汁,加埋外層鬆化ge牛油酥皮食,口感好豐富
!以$268來講,完全對得起價錢,而且足夠兩個人食。
威靈頓牛柳

員工收碟速度過份快,會令客人誤會到有點趕客感覺
?但都想讚一讚餐廳都幾窩心,因為我想俾驚喜男朋友,所以問左餐廳話早一日放低個生日蛋糕幫手keep都可以
。食物質素絕對係對得起價錢,難怪平日都咁多人幫襯,所以想食ge話記住早d book位啦!
2019-04-10
生日