2022-07-09 301 瀏覽
初嘗Omakase~~ 泰國餐廳林立嘅九龍城有間以簡約木系設計嘅Omakase— 北斗,未入去已經感受到日本小店風。日本師傅住場,全程以英文交流。係語言障礙下都冇阻師傅嘅熱情,佢每次都會介紹食材來源,建議食法。對於我呢啲初哥,真係獲益良多。「斗」午市總共有咁多樣嘢食:先付、前菜、湯、刺身、串揚、合肴、食事、甜品。漬物有紅酒漬蕎頭同木魚花醬漬蒜頭。前者帶微酸,好開胃。而木魚花醬漬蒜頭好脆口,唔講唔知係蒜頭。經過醃製,蒜味已經大減。前菜係好精緻嘅北海道白蝦肉配白子豆腐、炸澤蟹。白蝦肉鮮甜。第一次食澤蟹,比我姆指仲細少,一開始仲以為係裝飾。炸得脆卜卜,最驚喜係係細少嘅身體入面都有飽滿嘅蟹肉。湯係鯛魚雜菌湯,內藏大大片鯛魚。第一個刺身係北海道帶子。師傅用咗海鹽同柚子皮帶出帶子清甜。第二個刺身係深海池魚。面頭有輕輕灸過,更加帶出魚油,而面頭同時有芥末子,平衡左油膩感。口感方面魚肉嫩滑。肥美嘅大拖羅用一片紫菜包住,輕輕放入口,好快喺個嘴融化到。魚油脂十分甘香。生蠔賣相好吸引,喺大大隻生蠔上仲有柚子酸汁同埋紫蘇花。柚子酸汁更加帶出淡淡海水味,完全唔腥。嚟到呢間舖頭嘅名物— 串揚。第一樣係炸日本青眼魚
初嘗Omakase~~

漬物

北海道白蝦肉配白子豆腐、 炸澤蟹

前菜係好精緻嘅北海道白蝦肉配白子豆腐、

湯係鯛魚雜菌湯,內藏大大片鯛魚。
北海道帶子

第一個刺身係北海道帶子。師傅用咗海鹽同柚子皮帶出帶子清甜。
深海池魚

大拖羅

生蠔

嚟到呢間舖頭嘅名物— 串揚。
炸日本青眼魚

第一樣係炸日本青眼魚,魚質較結實。不得不提炸粉特別酥脆。
炸魷魚

第二樣就係炸魷魚,魷魚肉質比刺身嘅魷魚町新少少,但依舊軟熟。
炸希靈魚

第三樣係希靈魚。眾多串揚中最鐘意呢個,口感豐富。面頭係木魚絲,跟住有啲沙律醬,最底就係希靈魚。炸咗嘅希靈魚變得好彈牙,平時刺身食好唔同。

最後一個炸物係鴨胸配味噌醬。
伊勢龍蝦

合肴係伊勢龍蝦配明太子醬,味道清甜,肉質嫩滑彈牙。
明太子茶漬飯

食到八成飽,再黎碗明太子茶漬飯。

最後有靜岡蜜瓜作飯後果,同埋紅豆蓉和果子做甜品,結束完美嘅一餐,身心都好滿足。
2022-06-29
漬物