2023-02-03 68 瀏覽
講真,平時係屋企就唔會下廚,但出街就覺得自己動手好好玩,到底係因為啲咩先導致啲咁奇怪嘅思維⋯⋯冇錯!就係唔使自己洗野買野。我缺乏嘅係自己動手嘅心咩,Nonono ,我係唔想自己去準備野炸(則係簡稱懶)而且一個兩個人份量嘅漢堡扒,真係好難準備,然後無意之間就比我發現咗呢一間可以自己DIY漢堡扒,咁當然要來試吓啦因為都知道依一間都算係人氣餐廳,所以好早就過咗去食,基本上食嘅時候就冇咩人,所以就算食完都唔會話好大陣油煙味,但係唔係好肯定係唔係因為個抽風系統好嘅關係,或者是因為我哋食嗰陣冇咩客嘅關係(雖然每個位都對應一個抽風管,但係唔係100%可以完全抽走晒,所以盡量唔好着啲吸味嘅衫)因為是第一次嚟,梗係試啲最普通嘅先,咁就同朋友嗌咗個兩人套餐(Ver.1)分別有芝士蛋和牛漢堡扒(M)、雞蛋和牛漢堡扒(M)、忌廉艺士沙律和兩杯野飲;咁除此之外,仲有白飯,湯同一份細細碗嘅胡麻沙律職員將食物上枱之後,會問你係唔係第一次嚟食,如果係的話,職員會簡單介紹一下點樣整,之後你就可以自己動手啦,不過一開始可以先整份細份少少嘅比自己熟習一下,唔好好容易煎燶我就食芝士蛋和牛漢堡扒,咁味道方面我覺得原本嘅味道已經

芝士蛋和牛漢堡扒

芝士蛋和牛漢堡扒(M)

我就食芝士蛋和牛漢堡扒,咁味道方面我覺得原本嘅味道已經好足夠,所以唔需要再加其他調味料,不過食落去係比一般平時食到嘅漢堡扒香(唔知係咪因為自己動手製作,特別好食啲嘅)而且係多肉汁嘅,唔會食落去好死實實

你可以自己控制漢堡扒嘅大小,好似我咁就可以整成一口嘅大細,我朋友就整大約2/3熱石大細嘅漢堡扒,大約可以整到六七塊左右

你可以一開始就煎好晒,或者可以慢慢一路傾偈一路剪,而且唔洗擔心熱石凍左點算好,因為職員見你熱石凍左會幫你換新,可以keep 住咁熱

不過提醒一下,佢繁忙時間限時60分鐘,咁樣就唔可以煎咁慢

忌廉艺士沙律

咁除咗漢堡扒之外,兩人套餐仲會有一大份忌廉芝士沙律,你可以選擇撈勻一齊食,或者用嚟點麵包食都得,佢落咗少少蜜糖甜甜地,幾開胃,而且沙律菜可以解膩,食多少少都唔怕

除此之外,餐廳有提供圍裙同埋索性袋,有需要的話可以問職員攞

總括嚟講,又有得玩,又有得食,幾推薦去試吓

芝士蛋和牛漢堡扒
忌廉艺士沙律