2011-10-26 323 瀏覽
因為生日果位朋友仔佢只係鍾意食中菜,又少入新界,我同Cobi爸就提議不如入屯門食炭燒乳豬啦~咁就一行8人,浩浩蕩蕩入屯門!已經係第3次到訪,每次都會叫嘅一定係炭燒乳豬、其次係大勝雞、冰淋醬烤骨、豬肺湯,呢4樣已經響之前嘅食評comment過,今次水準依然,所以唔長氣啦~日式介未牛柳粒我同Cobi爸食牛肉都係好咀刁,真係好少對街外整嘅牛肉太讚,呢到都唔例外,牛柳啲質素只是一般貨色,食唔到有鬆肉粉,但係同時亦唔見有牛肉味,入口只係知道自己食緊一粒有wasabi味嘅肉粒,冇咩驚喜可言。豉椒味菜炒鵝腸依家好多菜館都好少供應鵝腸菜式,處理工序又繁複,又要洗得乾淨,我地D客人先食得放心。呢碟鵝腸炒得非常爽脆,裡面的肥羔唔算好多,不過入口就非常惹味,攣攣曲曲嘅鵝腸掛滿醬汁,食到個個「索索聲」,好得!膽固醇?咩黎架?!檸檬沙律醬蒸烏頭呢排同烏頭結下不少「仇怨」,鹽焗烏頭、鹽燒烏頭、泰式明爐烏頭、咸檸檬蒸烏頭!檸檬沙律醬蒸烏頭?未試過,當然要叫黎試下,以醬汁黎講幾得意,酸酸甜甜頗開胃,不過食唔到有沙律醬味,反而多左D好似紅莓響上面,但論魚嘅質素就麻麻地(咁近元郎都唔入D好野),雖然冇泥味,不過就唔夠大條

乳豬
日式介未牛柳粒
豉椒味菜炒鵝腸

椒絲味菜炒鵝腸
檸檬沙律醬蒸烏頭

呢排同烏頭結下不少「仇怨」,鹽焗烏頭、鹽燒烏頭、泰式明爐烏頭、咸檸檬蒸烏頭!檸檬沙律醬蒸烏頭?未試過,當然要叫黎試下,以醬汁黎講幾得意,酸酸甜甜頗開胃,不過食唔到有沙律醬味,反而多左D好似紅莓響上面,但論魚嘅質素就麻麻地(咁近元郎都唔入D好野),雖然冇泥味,不過就唔夠大條,欠缺左肥美嘅黃油,絕對稱不上係一條靚烏頭,不過肉質尚可接受,蒸嘅時間都準確,呢味只係緊緊合格。
檸檬沙律醬蒸烏頭
黃金蝦

炸得夠乾身,蝦背有界刂左1刀,較易熟同時,亦可以令鹹蛋黃味道更容易滲入蝦肉中,色澤亦夠金黃,鹹蛋黃推得夠開,每隻蝦都薄薄地黏上幼滑嘅鹹旦黃,香口惹味,蝦殼又炸得香脆,好味到叫人忘記咩叫膽固醇呀!記憶中,第1次食黃金蝦,都有成over 10年前啦,地點仲記得響北角嘅東竇,一食就驚為天人,不過開始年紀黎,食野方面都要節制下囉~~~
炒唐生菜

菜好嫩,唔太鹹,又大碟,又夠鑊氣,不過油就多左少少啦…
炒唐生菜
記憶中,上次嘅服務麻麻地,今次亦唔見有咩大躍進,待應仲好老實同我地講,D碗筷一定要搵熱水沖沖佢呀…咁即係點呀? 叫D客自己帶私家碗筷呀? 咁都有嘅? @@
生日
乳豬
大勝雞
冰淋醬烤骨
豬肺湯
椒絲味菜炒鵝腸
黃金蝦
  • 炭燒乳豬、大勝雞、豬肺湯