2024-01-30 185 瀏覽
依間朋友想食好耐,咁啱到附近於是就去試試。假期下午茶時間到半場滿座。叫咗2款刀削麵和小食,等咗10分鐘就有。豬軟骨熱拌刀削麵第一次試刀削麵,同想像中完全唔同。原本以為會好厚,實際口感更偏向似厚版河粉很滑,有種紮實感覺熱拌會配有擔擔醬,用鮮椒和麵豉作調配,微辣之餘更香氣十足拌在刀削麵上完全一口接一口吃唔停豬軟骨十分入味,燉得軟爛輕鬆咬開,肉質又唔柴花雕醉雞刀削麵醉雞很入味,啖啖都帶有花雕香氣,肉質嫩滑配湯嘅刀削麵又有另一番風味,不像熱拌味道濃,刀削麵浸住湯口感很滑,不會太吸湯但又有小小湯底味,喜歡食滑口感嘅必試越式春卷估唔到在山西餐廳都有越式食品,春卷啱啱炸好還在滋滋冒煙果然都係熱辣辣食最好味。廚房有個大窗口對住堂食位置,同場仲加映師傅現場刀削麵。原來正宗刀削麵嘅製作要求師傅手抱10-20磅麵團去削,一碗刀削麵嘅製作真係唔簡單

豬軟骨熱拌刀削麵
熱拌會配有擔擔醬,用鮮椒和麵豉作調配,微辣之餘更香氣十足
拌在刀削麵上完全一口接一口吃唔停
豬軟骨十分入味,燉得軟爛輕鬆咬開,肉質又唔柴

花雕醉雞刀削麵
醉雞很入味,啖啖都帶有花雕香氣,肉質嫩滑

越式春卷
估唔到在山西餐廳都有越式食品,春卷啱啱炸好還在滋滋冒煙
果然都係熱辣辣食最好味。