2023-02-17 253 瀏覽
<喫茶ちょうぼ> 鬧市中的寧靜🤤💜最近收到風喫茶係銅鑼灣開咗間新嘅分店,一直都想去試,今日終於有機會同同事一齊食啦💙由於餐廳位置係銅鑼灣鬧市中一個好清幽嘅商場入面,而餐廳設計係日式簡約風,由餐廳門口行到入座位就好似離開左香港,將工作同煩惱拋諸腦後🤫喫茶ちょうぼ (銅鑼灣)銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓8號舖味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️價錢: 💰💰💰抵食指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️日式紅酒燉牛肉蛋包飯🍷🥚🍚 $145物超所值之選,成個蛋包飯用料豐富,份量又夠多。燉牛肉淋而不膩,每個牛肉都燉到入哂味,入口即溶🤤,醬汁同牛肉係口中打滾,為食客帶黎味道衝擊!🤘🏻而蛋包飯方面,蛋熟度剛剛好,唔會太老又唔會太生,而個飯仲係炒飯底,提昇左成個蛋包飯個華麗感,而且同蛋🥚完美配合!鰻魚玉子蓋飯 $98哇哇哇!成條鰻魚拎出黎會唔會太過份!?但係我無投訴🤫相反我非常之滿意!💙🫶🏻 原條鰻魚燒得均勻,醬汁徹底包裹鰻魚,令原本平平無奇嘅鰻魚帶來活力,食落去真係啖啖滋味!而且個玉子厚過我手掌,一啖咬落去啲蛋香由舌尖帶到落胃,真係食過返尋味。月見雞皮餃子 - 兩串 $62 👍🏻👍🏻呢個雞皮餃子真係唔簡單,佢用雞皮取代餃
<喫茶ちょうぼ> 鬧市中的寧靜🤤💜

喫茶ちょうぼ (銅鑼灣)
銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓8號舖

味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢: 💰💰💰
抵食指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️

日式紅酒燉牛肉蛋包飯🍷🥚🍚 $145

鰻魚玉子蓋飯 $98

月見雞皮餃子 - 兩串 $62 👍🏻👍🏻
呢個雞皮餃子真係唔簡單,佢用雞皮取代餃子皮,然後將佢炸到外脆內軟,雞皮味冇比其他味道取代,依然獨立鮮明,然後加上月見醬(蛋黃加醬油)嘅甜味,兩者相輔相成🤘🏻將呢道菜嘅味道徹底昇華!

極 日式布甸船 $108 🍦🛶
入面包括木糠芝士蛋糕,日式布甸同埋少量生果。食呢個甜品一定要有次序,生果可以食先,然後可以再食個布甸,最後先食過木糠芝士蛋糕,因為芝士蛋糕味道重容易搶咗其他食物味道,不過真係要讚一下佢個布甸,做得非常順滑又好味,唔會過甜!

紫薯牛乳 $38 & 抹茶麻糬沙冰 $52
紫薯牛乳紫薯味非常濃郁,同牛乳味道非常配搭,兩者都唔會太甜或者太淡。抹茶麻糬沙冰,抹茶味十分重,值得推介一試。
日式紅酒燉牛肉蛋包飯
鰻魚玉子蓋飯