2017-11-26 301 瀏覽
今日去新蒲崗探朋友,探完朋友之後問佢新蒲崗有咩好食,佢就提議新蒲崗有一間好出色嘅拉麵小店,強列建議我去試擔擔麵,話非常非常惹味 ,佢講到咁好我當然要去睇下係咪真係咁好食啦。一日到舖頭門外,佢門外有一個玻璃可以睇到個廚師喺度整麵,或者包小籠包,我地今次非繁忙時間,唔使等位,入到去發現鋪頭都係一般小店咁嘅裝修模式。(如果繁忙時間記得早d去,因會好多人)。 好難入正題,呢次我點咗一個豬扒擔擔麵,叫完等一陣就會上枱,未食之前照舊呷一啖嗰個湯 ,花生味唔係好濃帶微辣,豬扒都幾大舊,份量足夠,當食面嘅時候你會發覺啲麵有粗有幼,,證明佢係現場手拉,唔係機器做嘅。總括嚟講,豬扒好食,個湯好味,個麵夠彈牙。 唯獨好似鹹咗少少,如果大家有時間去開新蒲崗記得試下幫襯呢一間小店啦。

豬扒擔擔麵

豬扒擔擔麵