2023-12-01 553 瀏覽
見呢度有位又想食羊肉餃,誤打誤撞就去試試。老闆同員工都係蘭州人,滿心歡喜想落單羊肉餃,點知個店員話無羊肉返,心情一沉,唯有睇下menu有咩係有手指公。發現呢度手工麵好似好勁,同埋發現原來蘭州對麵條好講究:毛細,細麵,二細,三角,韭葉,寬麵。真係睇到一頭霧水,以為韭葉係韭菜,店員話其實係麵嘅粗幼度。哈,漲知識 Yea!大盤雞皮帶麵係拌麵,因為手工麵關係,上枱後店員會好細心用較剪剪幾下方便我地食用。大盤雞個觀感有d似薯仔炆雞,但醬汁係微辣同惹味,有D似港式黑椒汁,雞件唔係嫰個種,薯仔洋蔥入晒味,手工麵始終係精萃,爽口彈牙有靭度,讚!翠玉瓜雞蛋水餃無左羊餃就試另一款,因為餡料無肉只有翠玉瓜同蛋,水份較多所以唔紮實,但調味唔錯
見呢度有位又想食羊肉餃,誤打誤撞就去試試。
大盤雞皮帶麵
翠玉瓜雞蛋水餃