早有聽聞”JEP” Just Eat Pasta嘅手工意粉好出色,booking都超full,好朋友勁sweet咁book左同我食生日飯,勁興奮又期待~首先送上嘅自家製餐包同印有JEP logo嘅自家製牛油,sour dough同牛油兩款餐包賣相都好cute,剛烘熱味道同口感都唔錯。跟mains order左一份新鮮水牛芝士番茄青醬麵包沙律share,Mozzarella好煙韌,青醬黑醋叫醒左我地個胃。Signature松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯真係離遠已經聞到蟹膏嘅誘人香味。店員教我地由外圈食到內圈,外圈嘅risotto好creamy,加蟹籽口感非常爽脆。中間隻鵪鶉蛋不但增強左risotto嘅視覺效果,mix埋蟹膏後令risotto更濃滑,味道更rich!自家製北海道帶子元貝雲吞.帶子汁非常高質,ravioli好al dante,一咬開帶子元貝鮮味非常出,點綠色嘅西蘭花醬更清新。原本想試手造意大利幼麵配西西里紅蝦但sold out,店員推介都有小紅蝦嘅意式炸海鮮,蝦頭炸得非常鬆脆,第一次連頭食原來又ok~甜品方面,“DIY” Tiramisu,分開左ladyfinger、tiramis

新鮮水牛芝士番茄青醬麵包沙律

松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯

自家製北海道帶子元貝雲吞.帶子汁

意式炸海鮮

甜品方面,“DIY” Tiramisu,分開左ladyfinger、tiramisu filling同expresso三部分。將ladyfinger浸一浸expresso再點tiramisu filling嘅過程趣味十足!不過ladyfinger浸expresso唔洗浸太耐,如果唔係會太淋承托唔到d tiramisu filling~
“DIY” Tiramisu

A Boutea Osmanthus Oolong Crème Brulée, semifreddo 焦糖燉蛋用左花班茶舍桂花烏龍,所以每啖都有蛋同桂花烏龍嘅清香,好有創意。薄脆嘅焦糖配上波蘿同Q而彈口嘅寒天珍珠,再加雪糕有幾重口感,yummy!餐廳仲好貼心嘅幫忙準備birthday message,好滿足!

JEP菜色特別,手工pasta、risotto同甜品都好高質,唯用餐時間只有90分鐘有d趕,值得再戰~

Menu-

2022-01-18
生日
松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯
自家製北海道帶子元貝雲吞.帶子汁
意式炸海鮮
“DIY” Tiramisu
  • A Boutea Osmanthus Oolong Crème Brulée
  • semifreddo