之前知道「Non Kitchen」有做任食牛扒已經想拜訪,點知二月碰巧摸門釘。到最近我先知原來餐廳已經無再做任食😞,但我仍然想食下。星期六晚市餐廳勁爆場,不過好彩座位都多。由於空間大,所以客人坐得舒服👍。餐廳裝修行工業風,但亦有用燈飾點綴。餐廳有散叫菜單🧾,但同時亦有提供套餐,有二人餐($548)、四人餐($1,088)同六人餐($1,688)。唔同套餐之間可揀嘅菜式同數量各異。凱撒沙律🥗一人有一大碟,羅馬生菜爽脆新鮮,另外仲搭配麵包糠同芝士碎,簡簡單單已經好好食。餐包🥖有提子乾軟包同餅乾條,前者真係好鬆軟,而我最欣賞係個牛油果忌廉🥑,正。是日餐湯係南瓜湯🎃,湯品夠熱同埋南瓜味道濃郁,但份量同隻碟嘅大小不成正比🤣。香辣茄汁尤魚墨魚汁意大利麵,呢碟意粉賣相吸引🍝,面頭有好多界咗花嘅魷魚🦑,一摷開碟意粉啲煙即刻飄出嚟,咁樣足以証明碟意粉夠熱。意粉嘅醬汁係香辣茄汁,估唔到真係咁辣囉🌶🌶🌶,但又幾惹味,令我又愛又恨。墨魚汁係用於製作意大利麵當中,所以並唔會食到個咀污糟哂。麵條夠彈牙,好食🤤。炭燒安格斯西冷牛扒,🥩餐廳嘅牛扒果然出色,令我更加想佢再做任食!先講牛扒造型,大大塊兼夠厚,估計起碼重1
凱撒沙律
餐包
南瓜湯
炭燒安格斯西冷牛扒
炭燒安格斯西冷牛扒,🥩餐廳嘅牛扒果然出色,令我更加想佢再做任食!先講牛扒造型,大大塊兼夠厚,估計起碼重10oz,而且仲帶有靚靚炭燒紋,望落無多餘嘅脂肪肥膏。
炭燒安格斯西冷牛扒
我哋要咗七成熟,👨🏻‍🍳廚師真係將火喉控制得好好,肉身呈粉紅色。雖然塊扒未必算係頂級嘅質素,但正正因為烹調技術高,所以令到佢超好食。再者,由於塊扒稍為用上鹽調味,所以唔使沾燒汁食已經好美味。另一邊廂伴碟嘅蔬菜亦好豐富,仲有我最愛嘅薯蓉添🥔。
朱古力蛋糕
廚師精選甜品係細細件朱古力蛋糕🍫,上面仲加咗忌廉,味道幾濃,但未算太有驚喜。
套餐附送餐飲🥤,我哋要咗一杯凍檸茶同一杯凍奶茶,用鐵杯上,所以夠凍,兼能解意粉嘅辣。
總括嚟講,餐廳每一樣嘅食品出品都好高質,難怪位置吊腳都有咁多人幫襯!呢度嘅牛扒堅好食,所以我希望疫情快啲過去,餐廳可以再做任食牛扒,咁我就可以大飽口福喇🙏🏻。
2020-11-28
凱撒沙律