2021-06-12 897 瀏覽
群記牛腩店係牛腩街都算出名,即使店位於大埔,之前都試過14:00去覓食,一去就已經被通知話請啲牛腩已售完,當時就已經知道群記牛腩店一定有佢嘅特色之處。相隔幾個月,我再唔死心去多次希望可以有機會食到啦,一去到見到門前冇收完嘅字眼已經非常興奮, 兩點多入去即刻有位坐,就嗌左一碗爽覽河粉,一碗牛腩牛筋米粉,本身想多叫一個牛骨湯但係一問之下,店員話所有嘅湯麵都係牛骨湯底,所以就冇需要特別再叫。爽腩河粉非常出色,一入口就知道同普通牛腩唔一樣,食得出係牛最Q彈嘅部位,黐住一層薄薄筋膜,煙煙銀銀,又爽又脆,食完完全明白佢價錢貴過其他牛腩嘅地方,加上牛骨湯非常出色一上枱,首先湯面就有一層博博嘅油脂,一入口質感非常之濃郁,牛味出眾。相比之下牛腩牛筋就比下去了,但不得不提就係牛筋分量非常多,同牛筋係煮到好似花膠咁林入口即溶,呢個價錢來講非常抵食。當日我哋大約2:45坐低,當我哋點完餐開始食嘅時候,就已經聽到店員同等緊嘅顧客講爽覽已經賣晒,當時只不過係3:00咋。所以有興趣嘅朋友記得喺兩點前去到就最安全。