2018-02-08 153 瀏覽
天氣寒冷唔一定要打邊爐、食火鍋嘅,打冷都係一個好選擇。收工之後,同Honey 逛咗一陣朗豪坊之後,就去搵地方食飯,行到去豉油街一個剛剛改建咗嘅商場樓下,有個阿姐正在兜客食潮州嘢,唔使等位,就係咁我哋就上咗。 間菜館很大,佔了商場3樓全層,好有氣派,食客又多,非常熱鬧。 雖然家下,唔會再有人用算盤去計數,不過,呢間菜館個reception / cashier 有個大算盤做裝飾,都算幾有卓頭。 望見啲滷味、海鮮個肚都古古聲。 拿臨落單叫個孖寶C、石鍋啫啫芥蘭,再來一支大青島、一個靚仔。 嚟打冷至好就係上菜快,唔使10分鐘啲嘢就上齊。如果我班下屬做嘢有咁快就好嘞! 【滷水拼盤 (中)】係食滿 $300 就會送的。無諗住咁大碟囉,有啲擔心食唔晒啲添。豬耳、墨魚、大腸、鵝腸、紅腸、墨魚、芽菜樣樣有啲,絕對係潮洲打冷氣味,送啤酒絕配。 【孖寶C $258】其實係【滷水鵝】和【翡翠炒龍躉球】各一大碟。 【滷水鵝】超大碟,好多件,仲係好大件嗰種,唔肥唔羶,但鵝味濃,花生、豆腐入晒味,好食。 【翡翠炒龍躉球】龍躉球炒得夠火喉,肉質保持嫩滑,食落又有質感。脆肉瓜爽甜。 【石鍋啫啫芥蘭 $88】鹹魚、豬肉

望見啲滷味、海鮮個肚都古古聲。

滷水拼盤 (中)

【滷水鵝】
滷水鵝

【翡翠炒龍躉球】
翡翠炒龍躉球

龍躉球炒得夠火喉,肉質保持嫩滑,食落又有質感。脆肉瓜爽甜。

【石鍋啫啫芥蘭 $88】
石鍋啫啫芥蘭

鹹魚、豬肉碎同芥蘭放咗入個熱石鍋一齊上,熱辣辣,香噴噴,好惹味。

啲嘢樣樣都咁大件又好食,所以計劃年初一團拜之後一家會來呢到再食過。
滷水拼盤 (中)
滷水鵝
翡翠炒龍躉球