2019-01-02 1074 瀏覽
之前都有食過幾次倫哥尚品火鍋私房菜,記得早期是在觀塘工廈的,今次到觀塘創業街泰利廣場地舖, 本身打電話訂位但是已經滿座,所以上門walk in睇下有冇位,咁好彩俾我訂到兩位七點鐘! 真係有食神!前菜 ~ 兩款都是惹味又健康的。刺身拼盤 ~ 二人份量夠新鮮鮑魚花膠 ~ 上枱的時候稍為比較凍,但我不太介意,因為我最想是吃雞煲和打邊爐的。燉湯 ~ 每人一碗燉湯,足料又好味!呢排天氣咁凍,飲返碗暖笠笠嘅燉湯非常舒服。魷魚豬皮 ~ 食雞煲的配料, 當雞煲食到咁上下,放埋魷魚豬皮落去吸哂雞煲的味,超級正!雞煲 ~ 我們點了小辣, 同之前食過一樣,保持水準! 味道調教得剛剛好。墨魚滑和蝦滑 ~ 爽口彈牙。餃子拼盤 ~ 有韭菜餃和雲吞,這個可以用皮薄餡靚來形容。打邊爐點少得炸魚皮和響鈴,響鈴放落火鍋,數兩三秒立即拎上嚟,吸咗火鍋湯的味道但又脆卜卜好好味!牛頸脊 ~ 打邊爐最緊要食肥牛,呢一碟牛頸脊真是不得了,肥瘦適中,牛香味濃郁!海鮮拼盤 ~ 每樣海鮮都是二人份量,其實都已經足夠了, 基本上我都冇再追加任何食物因為真是太飽, 海鮮全部都很新鮮。花蛤 ~ 每粒大大粒, 用嚟打邊爐又新鮮又鮮味!最後有涼粉

前菜 ~ 兩款都是惹味又健康的。
前菜

刺身拼盤 ~ 二人份量夠新鮮
刺身拼盤

鮑魚花膠

燉湯

豬皮魷魚

雞煲

墨魚滑和蝦滑 ~ 爽口彈牙。
墨魚滑

餃子拼盤 ~ 有韭菜餃和雲吞,這個可以用皮薄餡靚來形容。
餃子

魚皮 & 響鈴

海鮮盤 & 牛頸脊

花蛤 ~ 每粒大大粒, 用嚟打邊爐又新鮮又鮮味!
花蛤

最後有涼粉做甜品,雖然我本身不吃涼粉的, 但我的朋友話味道唔錯不算太甜。
涼粉

食過幾次倫哥但今次是第一次寫食評的,任飲任食打邊爐嚟講呢間都算是高質素,每人只係三百幾蚊就可以食到刺身雞煲,打邊爐,燉湯, 鮑魚花膠等等,所以我絕對推介給喜歡吃火鍋 的朋友。
2018-12-28
前菜