📍深水埗 𝚂𝚑𝚊𝚖 𝚂𝚑𝚞𝚒 𝙿𝚘❝事隔幾年再訪地道越南小店🇻🇳人氣依舊大排長龍排隊近一小時🤯Encore‼️法包🥖斑斕綠豆糕🌿牛油果沙冰🥑❞🥖越式麵包 $50 (4/5)入面主要係扎肉同蘿蔔絲 呢款既口味算淡🤥鵝肝醬存在感唔高🫥(個人覺得Soho Banh Mi好食d🙈❤️)🍜蟹膏番茄湯檬粉 $60 (3.5/5)好多人話蟹味好濃 我反而覺得蕃茄味濃過所有野😳蕃茄湯好天然足料 偏酸 但唔係好食到蟹味…🤥至於蟹肉磚索晒蕃茄湯 仔細品嘗先會食到蟹味 口感似蟹肉蛋塊~ 少少失望 可能我對蟹味太有expectation🙈🌿斑斕綠豆糕 $15 (4.5/5)好天然既斑斕香甜同綠豆香 上下兩層煙煙韌韌 中間係綿滑嘅綠豆蓉😍相隔幾年食番都係好好食😬🥑牛油果沙冰 $35 (4/5)記得人生第一般牛油果沙冰就係呢度!🤩與其話佢係沙冰 佢更似milkshake/smoothie 厚身綿滑冇冰感😚超rich牛油果味 一d都唔甜 係牛油果+奶打成😋不過今次略嫌唔夠凍 飲飲下個feel好漿 加上呢杯野好膩 要share!🤔☕️凍滴漏咖啡 $35 男友叫既 佢話係好濃苦又唔酸既靚啡🤣撈勻煉奶陣味更香~꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇
📍深水埗 𝚂𝚑𝚊𝚖 𝚂𝚑𝚞𝚒 𝙿𝚘
Encore‼️法包🥖斑斕綠豆糕🌿牛油果沙冰🥑❞

越式麵包

🥖越式麵包 $50 (4/5)

蟹膏蕃茄湯檬粉

🍜蟹膏番茄湯檬粉 $60 (3.5/5)

斑斕綠豆糕

🌿斑斕綠豆糕 $15 (4.5/5)

牛油果沙冰

🥑牛油果沙冰 $35 (4/5)

滴漏咖啡

☕️凍滴漏咖啡 $35
男友叫既 佢話係好濃苦又唔酸既靚啡🤣撈勻煉奶陣味更香~

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍第一郡
深水埗荔枝角道315號地舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_深水埗

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_越南菜
越式麵包