2017-07-08 3074 瀏覽
睇「荃灣友」嘅fb page知道佢7月9日關門大吉,先發現佢同荃灣另一名店山西刀削麵原來係同一個老細。位於力生樓下,未搬入荃灣前已經聽過朋友推薦,但路過好多次都無入過去食。page內有人話呢間好食過其他兩間分店,所以趁最後三天幫襯一下。店內只有四張圓枱,好雲吞麵鋪的格局,感覺同沙咀道那間裝修後的刀削麵鋪好大分別,呢度感覺親切溫馨好多。上海雲吞拉麵+豆漿,$48,上次去刀削麵嗰邊都係食上海雲吞刀削麵,隻碗一樣,但湯底就不一樣,呢個似大地魚湯底,嗰邊就係豉油湯底,我比較鍾意呢個,比較有鮮味。見住姐姐喺店內親手包緊雲吞,呢度嘅雲吞皮薄,同刀削麵嗰邊厚皮又完全唔一樣,同樣都係鍾意呢度多啲。拉麵有韌性不黏口,同樣出色。光榮結業,期間有不少熟客街坊到場作最後支持,廚師們會到另外兩間鋪繼續工作,不致失業,所以沒有什麼離愁別緒,反而談笑風生。他們談到「荃灣友」page內網友給它們的稱讚,更感自豪,而我在旁就會心微笑。他們如數家珍地說著對每個熟客的印象,我想轉了新鋪應該再找不到了。

上海雲吞拉麵

2017-07-07