2K
2016-11-01 547 瀏覽
我走到 reception 話想坐低左先去買海鮮,誰知侍應姐姐話唔得囉,咩道理呀?上網搜集一大輪資料後,決定好碑最好既忠仔記,誰知黎到時原來是係賣海鮮架乍,要再到附近食肆加工囉,無緊要,我早有準備 ﹗泰海鮮,Go Go Go ﹗係忠仔記買完超新鮮超抵游水海鮮後,帶埋海鮮走到泰海鮮加工,但居然要等位囉,幸好不到 10 分鐘就入座隔離的小舖位,兩個坐大檯?唔洗迫迫夾夾,正呀。泰海鮮每日只做兩隻招牌炸子雞,又食唔到喇,已經三顧草蘆無雞叫 ﹗不設海鮮供應,必須來料加工,另有少量泰菜供應,菜色都好吸引。忠仔記新鮮食材,加埋泰海鮮 7 種海鮮烹調加 1 碟菜 2 支啤酒 1 可樂,埋單價錢都合理。角螺 2 隻、珍寶扇貝 2 隻、澳洲花龍蝦 1 隻、瀨尿蝦皇 3 隻、黃油奄仔蟹 1 隻、大花竹蝦 1 斤、大花螺 1 斤。 堂灼角螺 2 隻、上湯焗龍蝦 1 隻、椒鹽瀨尿蝦皇 2 隻、鹽焗黃油奄仔蟹 1 隻,食食下似乎唔多夠食,唔想食粥粉麵飯,都係返去忠仔記補補倉先得呀!行到老遠的忠仔記入貨,追加蒜蓉粉絲蒸扇貝 2 隻、椒鹽瀨尿蝦皇 1 隻、白灼大花竹蝦 1 斤、辣酒煮大花螺 1 斤,紅瓜子 $280、

行到老遠的忠仔記入貨,追加蒜蓉粉絲蒸扇貝 2 隻、椒鹽瀨尿蝦皇 1 隻、白灼大花竹蝦 1 斤、辣酒煮大花螺 1 斤,紅瓜子 $280、澳洲花龍 $340、大花螺 $120,差不多喇!多謝姐姐送加拿大花蛤半打,真客氣。上兩次都有送鮑魚、瀨尿蝦皇請我食呢,太好了。

泰式鳳爪,不過不失無特別,夠凍夠酸夠爽脆,辣稍強一點更好。蒜蓉炒芥蘭,簡單的烹調,高質的出品。有鑊氣、有菜甜、有鮮味,爽中帶嫩,每口都充滿菜汁,輕輕的調味,清新滿足。

上湯焗龍蝦,新鮮度爆燈,紮紮跳送入廚房,香噴噴熱燙燙送上 ﹗索一索精神爽利、舔一舔舒筋活絡。焗得剛剛好,就係那重要的幾秒鐘,上湯滲進每條纖維之間,蝦肉彈力無窮,蝦汁澎湃激射,爽嫩鮮味,觸動全身每個細胞,非常震憾 ﹗大量甘甜蝦加上啖啖嫩肉,必食之選,無得彈。

椒鹽瀨尿蝦皇,巨形大大碌,炸得外殼香非凡,鋪上微辣香口辣椒蒜酥非常惹味,如果有碗上湯齋河撈黎食堅係企唔穩呀 ﹗蝦肉嫩滑堅延又充滿彈性,不會霉肉、不會腍劈劈。剝殼再整條肉塞入口中,一咬爆汁,好食到想講粗口呢 ﹗斑馬瀨尿蝦雖然比瀨尿蝦皇更大隻更多肉,但肉質偏腍而味道偏淡,當然我最愛都係後者啦。

明火堂灼角螺,無深海響螺皇,角螺仔都照殺啦,價錢差十倍。師傅刀功不錯,片得薄薄亦排得公正,侍應叔叔連 gas 爐一齊送上。靜待上湯滾開,起動 ﹗溫柔地隨隨夾起片角螺肉,在滾滾上湯中來回飄盪數秒,得左。直掉入口中,螺頭非常甜美又爽脆滑滑、螺身軟棉棉可口無比,救命啊 ﹗兩隻只得十餘片點夠喉呢?忘記了飲埋個上湯去添,灼完螺片必定非常鮮甜啦。加個粉絲都好喎、加個烏冬亦好,越諗越興奮,但都已經太遲喇。

泰式炒通菜,so Lucky ﹗水通黎架,幾驚唔係呢!翠綠爽嫩勁多汁,每一咬都充滿水份,趙到索索聲,聲音悅取,越食越開心。泰醬香辣重口味,輕輕帶著甜,鑊氣夠勁,好美味。記住要趁熱食,凍左較油較黏而略咸。

鹽焗黃油奄仔蟹,咸香迫人,感覺到的熱力,索一索蟹香處處。熱到放不到係手啊,唯有抑壓著衝動,靜候數分鐘吧 ﹗可以起動喇,淺黃色的蟹膏迫爆蟹身、塞得滿滿,彷如幼滑花生醬一般。大力一啜,盡收舌尖之上,黏黏糊糊的,甘甜無比、不腥不澀,好味到暈,加上蟹肉甜美彈滑滲著蟹汁,鮮味爆燈 ﹗原味好好食,捲上浙醋就更添生氣。

白灼大花竹蝦,游水生猛跳跳紮,勁大隻呢 ﹗時間掌握得爐火純青,烚得剛剛好,沒差分毫啊。熱騰騰出晒煙都唔理喇,非常燙手都要黏起剝殼,堅係等唔切,哈哈 ﹗一搣蝦汁激射,蝦肉結實超爽彈,甜美可口無可抗拒,蝦膏甘香無窮,不需任何調味料,正到震啊 ﹗

蒜蓉粉絲蒸扇貝,洗得非常乾淨白雪雪,食得安心。純天然帶子鮮甜味道,餘韻留在舌頭上久久不散。添上清爽豉油及辛香蒜蓉味道,撞得更加精采絕倫。滾燙燙連肉帶汁捲埋青蔥粉絲直跣入口,讓無數味蕾慢慢感受一下鮮嫩滑彈、甜美可口。

辣酒煮大花螺,一定要食呀!微微既辣度散發濃濃香甜,越食越興奮就越想食。香料豐富精彩不單調,氣味芳香仲有淺淺誘人酒味!大大隻花螺啖啖肉,嚥韌彈牙,螺尾軟棉甘香,沾上湯汁味道出類拔萃,非凡出眾,太好味喇! 辣汁非常宜人,搞到我要追住食。如果可以烚個粉絲、烚個手打烏冬真係正到企唔穩呢。鹽焗大花螺,原汁原味既演繹,大大隻花螺啖啖肉,頭脆身彈尾腍,螺味出眾,尾部勁甘香,好好味啊 ﹗

雜菌上湯加拿大花蛤,似乎烚得有點過火,雖然雙殼還味完全開啟,但蜆肉已經有點鞋了,而且偏韌,雖然依然嚐到鮮味,亦有少少海水咸香,不幸地質質只是平平呢。本來我一心想試冬陰功湯浸架,但侍應嬸嬸強烈推介雜菌上湯,稱冬陰功味道跟辣酒味道非常相似,不如試其他啦。

清蒸紅瓜子,一斤左右最好食,肉嫩多汁魚味濃郁甜美。蒸得香噴噴,淋上熟油、豉油更加美味 ﹗一啖接一啖,啖啖肉,轉眼剩低棚骨,骨頭都損都乾乾淨淨啊 ﹗

辣酒煮澳洲花龍蝦,新嘗試有點泰式感覺。啖啖肉沾上大量辣酒汁,濕濕的入口,香辣爽彈好鬼正,鮮味非凡,無比誘惑吸引,非筆墨可以形容。先走油、後浸烚,讓獨門辣酒汁迫入龍蝦肉之中,正到拍爛手掌,滿分滿分 ﹗如果有薯粉或烏冬索盡龍蝦辣酒汁就爽呢,諗下都十分開心!緊記要趁熱食,凍左略咸呢。侍應嬸嬸有什麼好驚訝啫,我係尖沙咀半島酒店食,主廚都係冬陰功焗龍蝦之麻、黃金海岸酒店就新加坡胡椒焗龍蝦,不知幾鬼好食呀。

食飽飽埋單,等著飯後果,陰功豬免費西瓜剛剛送完無得食囉 ﹗附近又無甜品舖,唯有過對面食雪條頂住癮先啦!嘆完美味海鮮再沿海濱散散步,微微海風襯托著寧靜環境,悠哉悠哉,爽乎!
上湯焗龍蝦
椒鹽瀨尿蝦皇