2017-12-12 59 瀏覽
記得早幾個月之前都黎過金田家,記得當日用餐經驗都十分愉快今日又黎到YOHO,所以想再食一次,睇下係唔係依舊好食的今日大約6點到達餐廳,未到晚餐時間,所以都唔洗等位。上次係下午時間黎,記得天光時燈飾同陽光都好夾。今次天黑黎到,唔知係呢係就到聖誕節了。更加有Feel~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~點餐時間!!! 今次終於試到一直都十分熱愛既黑松露拉麵了!!Truffle Raman黑松露拉麵($108)豚骨湯+黑豚叉燒+自家製黑松露醬+黑松露油+木耳+紫菜+青蔥~~覺得金田家同其他拉麵店唔一樣既一點係,呢度無一款濃厚湯底。因為本身湯底已經好濃好厚,而且唔會好油膩!溏心蛋水準依然好好,本身有用醬油浸煮過,好入味。蛋黃好黏口好香甜蛋味,金田家既溏心蛋可算係我係香港排名第一名的,但可能我食過既拉麵店大約只有十多間,未有機會食到更出色的。單食左小小黑松露醬,好香,聞落好重味但食落唔算太濃郁。但加上黑松露油,與湯攪勻左之後有好香既松露味,食落好舒服。麵揀左硬身,就算食到最後都唔會變到淋左。叉燒好軟,一夾就夾得散,如果鍾意有口能既可能覺得太淋,但我好怕咬好耐都咬唔開既肉,所
記得早幾個月之前都黎過金田家,記得當日用餐經驗都十分愉快

今日又黎到YOHO,所以想再食一次,睇下係唔係依舊好食的
今日大約6點到達餐廳,未到晚餐時間,所以都唔洗等位。
上次係下午時間黎,記得天光時燈飾同陽光都好夾。
今次天黑黎到,唔知係呢係就到聖誕節了。更加有Feel

點餐時間!!!

今次終於試到一直都十分熱愛既黑松露拉麵了!!
黑松露拉麵
Truffle Raman黑松露拉麵($108)
黑松露拉麵

叉燒好軟,一夾就夾得散,如果鍾意有口能既可能覺得太淋,但我好怕咬好耐都咬唔開既肉,所以岩哂我!!!!
辛子黑蒜拉麵

Black Garlic Sauce Raman辛子黑蒜拉麵($88)

豚骨湯+腩肉叉燒+自家製黑蒜醬+京蔥+木耳+紫菜+蔥花~~

係日本食親拉麵都無見過黑蒜湯底(雖然都係去過4間)
,但係香港好多拉麵店都會有呢款重口味之選
京蔥係一款好特別既食材,好獨特既食材!好香濃既蒜味,但唔會係令人拒之門外。
另外腩肉叉燒會比較有咬口,唔會一夾就散。
黑豚叉燒 芽菜
另外追加了一份豚肉叉燒同芽菜,芽菜份量好多,而且有少少調味粉青爽得黎又唔會淡。
大將餃子
Gyoza大將餃子($30)

一間出色既拉麵店其實小食都好重要,猶其係炸雞同餃子。
呢度餃子煎得好香脆餡都好多好飽滿,但肉汁唔多。點小小醋比較解膩。
煎茶
Green Tea煎茶($20)
睇落一杯好細杯,但勝左外形夠可愛。
煎茶
打開個蓋原來係杯,飲落無咩特別,收我$20就真係唔多抵,但無問到可唔可以Refill,如果可以的話都還可以

黑蒜拉麵後加所以無影到

黎左2次,都試哂比較特別既款了,希望下次黎都會有驚喜啦