2024-03-26 151 瀏覽
舊同事十年冇見,移民回來探親梗係要聚聚,朋友話香港呢幾年來變化好大,夜晚搵嘢食已經難,坐耐啲就更難,有朋友話知道有間冇限時嘅樓上火鍋,開到十點半,真係要試試。間店喺商廈裏面,都真係幾隱世,環境真心舒適,冇油益味,好少有店個樓頂咁高,而且好闊落,我哋vv嘩嘩都冇影響到人。我哋點咗個C餐和牛任食,揀咗個麻辣湯底,有幾款和牛,送海鮮拼盤,原來個拼盤都好豐富,今日有鮮鮑魚和大虎蝦,大元貝,仲有餐前炸物,吉列廣島蠔,炸天婦羅蝦,最正係跟黑松露醬,非常驚喜!麻辣到位,真係越食越辣,最尾係有啲頂唔順。好彩仲有冇任飲維他奶,仲係樽裝,好少見,加埋樽裝可樂,對我哋呢啲滿懷內心香港集體回憶嘅,都算是一份安慰。自助點肉,好方便唔尷尬,唔使好似有啲酒樓入紙追加等到手軟都冇人理,我見一盤盤上,仲有晒label講明係咩部位,唔會食咗乜都唔知,啲肉好厚身,好抵食喎,唔係出邊食嗰啲薄到見碟底。職員好友善,好誠懇,佢講開原來呢間係社企餐廳,咁大地方係為咗發展之後嘅安老事務,又係另一個意料之外,一向對社企餐廳印象麻麻,嘢食飲嘢通常都好麻麻,多數好似求求其其。社企有呢啲有服務水準嘅餐廳係極少有,咁嘅經濟環境咁大地方應該唔易
職員好友善,好誠懇,佢講開原來呢間係社企餐廳,咁大地方係為咗發展之後嘅安老事務,又係另一個意料之外,一向對社企餐廳印象麻麻,嘢食飲嘢通常都好麻麻,多數好似求求其其。社企有呢啲有服務水準嘅餐廳係極少有,咁嘅經濟環境咁大地方應該唔易生存,唔好執呀,唔想好質素嘅店流失~ 下次搵機會嚟幫襯佢個晏晝午市。可惜我唔係呢區返工。