今晚好有興致想食麻辣火鍋,去咗灣仔qre 分店。服務冇得頂,一開始有糖水做前菜 ,跟住佢嗰度好high tech咁用iPad點菜。我同啲朋友呢決定咗啦呢個鴛鴦湯底,重點咪當然係個麻辣火鍋底啦。可以選擇唔同程度嘅辣咁所以如果係唔啱食辣,可以叫少啲辣同埋少啲嘅辣椒。因為我本身唔係一個食辣野嘅人,我一開始好擔心,點知嚟到之後,就發覺呢真係好食到好上癮。我哋叫咗佢今季時令菜式蟶子,啖啖肉好爽,鮮味十足,都好彈牙,呢個絕對推介。跟住我哋都叫咗另一啲招牌菜,出名嘅鵝腸,如果係一例的話呢佢就會掛起來咁上,視覺上幾震撼,但我哋嗌左半份,就只有普通擺盤。本身我唔係好食內臟,不過竟然有意外驚喜。佢嘅質感都好特別,有少少似牛柏葉咁樣。彈牙爽口,同啲麻辣味一齊食,正呀~不過我覺得最出色係佢個鴨血,配麻辣口味真係不得了。個鴨血好滑少少辣味少少鹹味,真係好開胃呀。服務各方面都好好。個蝦膠呢我哋嗌左半份,佢就幫我哋呢喺個竹筒度整落去個火鍋裏面。咁係因為係餐廳自己手打嘅,真係好爽好鮮好滑,蝦味都好濃。佢嗰度啲牛肉就唔係好似平時火鍋我哋見嗰啲美國肥牛,佢食落去,唔會好乾,肥瘦適中。呢餐飯都好滿意,人均消費大概都係$30

呢餐飯都好滿意,人均消費大概都係$300就已經可以品嚐到好頂級嘅麻辣火鍋啦。係呢個疫情之下,冇得去旅行都有好嘢食,望梅止渴嘛~呢間餐廳質優味美,份量亦好豐富,可以開懷暢談之餘仲可以嗌埋個冰爽甜品去一解好辣又麻嘅感覺。