餐廳: 享慢煮意 (善慶街)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
餐廳: 享慢煮意 (善慶街)
資訊:

去到中上環搵食,咁啱見到呢間餐廳eatigo有做半價優惠,即刻上網睇埋食評,見餐廳其中一道特色菜 - 龍蝦湯牛角包幾吸引,所以決定一試。環境:餐廳地方唔大,地點位於普慶街,晚飯時段都比較僻靜,餐廳入面環境都好有外國風味,都幾啱情侶撐枱腳。餐廳總共可以容納約30人,抬與枱之間都算闊落,坐得都幾舒服。服務:特別一提既係餐廳入面有位東南亞籍侍應服務唔錯,雖然佢係東南亞裔,但係操流利廣東話 ,感到好驚喜。不過重點係佢招呼好好,服務態度一流,呢一點而家真係冇乜餐廳可以做到,絕對要支持。仲有一點就係呢度嘅上菜速度好快,值得一讚。食物:自家製龍蝦湯牛角包:上網search呢間餐廳,已經知呢個係必食之一, 牛角包外脆內軟,一切開,香濃嘅龍蝦湯味衝入鼻腔,牛角包配埋龍蝦湯果唔到咁夾,雖然個牛角包大大件,但係食落好似好快食完,原因係食到停唔到口。紐西蘭羊肩配薯蓉:賣相十分精緻,羊肩肉煎得十分香口,有香濃嘅炭香味,但肉質有點粗糙,但整體口感尚可,不過最有驚喜嘅竟然係配菜蘑菇,蘑菇配合特製醬汁煎到好香,食落有好香濃嘅炭火味,平時我都唔會點食配菜,但今次真係要食曬佢。牛肩排配鴨肝:賣相同羊肩肉一樣十分精緻,牛肩

環境:

服務:

食物:
自家製龍蝦湯牛角包:
龍蝦湯牛角包

紐西蘭羊肩配薯蓉:
紐西蘭羊肩

牛肩排配鴨肝:
賣相同羊肩肉一樣十分精緻,牛肩排三成熟左右,但食落唔會太生,同樣好重炭火味,肉質好嫩滑,配合埋香煎鴨肝,牛肩排可以中和鴨肝嘅油膩,感覺一絕,配菜同樣都係香煎蘑菇,冇得頂。
牛肩排配鴨肝

飲品:
因為餐廳做緊優惠,所以餐廳要求最小Order一杯飲品,價錢唔算平,但食物優惠去到半價咁抵,冇得輸啦。

提拉米蘇芝味特飲:
其實係齋啡上層鋪左一層芝士奶蓋,特別一提餐廳嘅芝士奶蓋唔會太濃,所以飲落唔會好肥膩,配合咖啡嘅香味,感覺幾match。
提拉米蘇芝味特飲

白桃芝味特飲:
呢杯係白桃梳打上層鋪芝士奶蓋,白桃梳打略嚴有少少酸,芝士奶蓋上面仲鋪咗一層玫瑰花瓣,所以飲落除咗白桃嘅香味,仲有少少玫瑰嘅味道,感覺都幾新鮮。
白桃芝味特飲

2020-04-25