「一杯屋」係一間好典型既日式串燒店,係樓上舖會比較靜D坐得舒服D~ 入到餐廳,坐喺最入面個梳化位,旁邊有幅「粉紅花牆」充滿少女心,可以瘋狂打卡🩷~好多款即製串燒,梗有一款岩你食~炭燒鳥料理串燒雞肝用照燒汁包圍燒好的雞肝,望到隻色都覺得吸引。特別之處係一咬開會見到肉帶有少少紅色,避免過熟情況影響肉質。雞肝既肉質係帶少少「軟冧冧」似係綿花糖的感覺~日本雞軟骨串白白既雞軟骨串上灑了少許盬粒及檸檬汁提鮮。軟骨有咬口但不會過硬。雞心冠、雞翼及雞肉免治棒: 雞心冠同雞翼串肉質嫩滑帶點鹹香。 而雞肉免治棒不得不讚,我係第一次食依個配搭,旁邊放一隻生蛋黃,拮爆後點上蛋黃醬係非常好食及滑身。海鮮及其他:盬燒海蝦串食落隻蝦好新鮮,肉質彈牙,加上表面也落了少許盬粒及檸檬汁,提鮮程度Level Up;而蝦頭也有食到蝦膏~燒蠔串燒蠔一咬開很肥美,而且燒完香脆可口。白鱔串鹽燒白鱔,肉質彈牙嫩滑,口感有D似翠肉鯇。豐門柳及美國牛小排串兩串表面都係用濃濃照燒汁包圍,仲要佈滿最邪惡既蔥花係不能抗拒,因為加左蔥既食物係香好多同最好食架。雜錦天婦羅依碟天婦羅包括蝦、炸蝦頭、紅蘿蔔、茄子、原條秋葵及紫蘇葉。整碟天婦羅都炸得非

好多款即製串燒,梗有一款岩你食~

炭燒鳥料理
串燒雞肝

日本雞軟骨串

海鮮及其他:
盬燒海蝦串

燒蠔串
燒蠔一咬開很肥美,而且燒完香脆可口。

白鱔串
鹽燒白鱔,肉質彈牙嫩滑,口感有D似翠肉鯇。

豐門柳及美國牛小排串

雜錦天婦羅
依碟天婦羅包括蝦、炸蝦頭、紅蘿蔔、茄子、原條秋葵及紫蘇葉。整碟天婦羅都炸得非常乾身,食落唔會覺得好油膩,點上天婦羅醬油係好好食~天婦羅蝦🍤肉質嫩滑好彈牙。特別之處係出面餐廳好少有「炸蝦頭」,第一次食又幾脆口似食緊薯片。而原條秋葵及紫蘇葉都值得一試。

明太子烏冬
好「結」既明太子汁,配上烏冬個汁係非常掛麵,而且每一口都咬到明太子粒,口感好好食。

粉紅女子梳打 與 四葉草藍子梳打
粉紅女子梳打本身味道偏甜,加入檸檬片可以中和返甜度幾好味。而四葉草藍子梳打味道相對無咁甜,加左薄荷葉令杯飲品每啖都重薄荷味好清新,梳打飲品配串燒係好夾。

最後以焦糖味雪糕收尾,好圓滿。如果大家想聚會時環境靜靜地又有氣氛,不防到一杯屋試下~
  • 雜錦天婦羅