一年一度食大閘蟹嘅季節又嚟喇,10月中已經開始見唔少朋友喺IG曬命,呢晚終於輪到我😛。我預先打去「星薈」訂定位,星期五晚就可以同朋友食住蟹,享受Happy Friday🎉。我哋八點半鐘去到門口,勁多人等緊入座,皆因呢個時段可以以優惠價$368/位,享用「大閘蟹饗宴」,抵‼️,之但係原價都係$398/位啫,唔貴,另外要收加一服務費同茶芥。Walk-in客要等位,或者睇下有無人放飛機,甚至最終都未必有位,所以記得記得要訂座。第一樣要講嘅必定係大閘蟹,每人可以食到三隻,品嚐兩皇一后。餐廳逐輪咁拎出嚟,咁就可以慢慢品嚐😚。餐枱有齊新碟、工具、手套同濕紙巾,非常貼心。大閘蟹公約五両重,第一輪同第三輪都係食佢🦀🦀。將佢一分為二之後,就見到大量金黃蟹膏,啲膏超甜超正,口感好綿。雖然食蟹要拆好攰,但真係超值得🤤。大閘蟹乸就細隻少少,約重3両半,我哋都認為蟹公好食啲,可能因為蟹乸啲膏相對實少少,但其實都唔差。餐牌介紹餐廳所選嘅全部都係「黃毛金爪」高質靚蟹👍。除咗大閘蟹以外套餐仲有好多嘢食,我哋飽到一個點食唔哂🤰,打包咗半份飯。食大閘蟹之前先來前菜小食,包括金磚豆腐同肴肉。兩者味道都唔錯,一人一件,前者脆口
大閘蟹乸
金磚豆腐
肴肉
除咗大閘蟹以外套餐仲有好多嘢食,我哋飽到一個點食唔哂🤰,打包咗半份飯。食大閘蟹之前先來前菜小食,包括金磚豆腐肴肉。兩者味道都唔錯,一人一件,前者脆口嫩滑,後者嘅啫喱部份喺口中溶化,令人回味。
粟米鮮蝦羮
粟米鮮蝦羮,湯羹夠熱已經贏咗一半,湯品好足料,有好多粟米🌽同鮮蝦🦐,味道濃郁。
蟹粉小籠包
蟹粉小籠包,一人一隻小籠包,爆多汁,好彩無夾穿🥢。 小籠包落咗蟹粉真係特別惹味。
紅糟菌皇金姿
紅糟菌皇金姿,用紅糟醬炒有浸獨特嘅香氣,再帶點微辣🌶。魚片爽口入味,同時亦有好多瓜菜同菇,即刻想食碗白飯。
家嫂臘味飯
家嫂臘味飯,臘味飯份量多🍚,用籠仔蒸好有傳統滋味,糯米飯口感軟糯,唔會爛撻達,餸料又夠豐富😋。不過食完上面啲嘢已經好飽,所以要打包。
迷你腰果蛋黃撻
精美甜品迷你腰果蛋黃撻🥧,一口呎吋啱啱好,咬開滿滿驚喜,入面類似奶皇包餡同月餅餡,簡單好食。
陳年彫皇
陳年彫皇係套餐包埋嘅,唔飲酒都可以飲橙汁。彫皇係任飲的🍶,但酒味相當濃郁,飲兩三杯已經有醉嘅感覺,哈哈。
食物出色不在話下,環境仲要超正,有270度落地玻璃,🌃景色一覽無遺(就連廁所個景都勁靚🙈),怪唔之得可以用嚟做婚宴場地。
另外,我哋仲走咗出露台八卦下,露台正到爆,不得了😍,同其他打卡天台酒吧完全冇分別;加上依家天氣涼涼哋,啱哂食完飯、坐下吹水同觀賞香港靚景。
總括嚟講,✨星薈好高質,食物同環境方面均令人滿意,兩皇一后大閘蟹宴真係食到我哋舔舔脷👅🦀🦀🦀。呢晚好滿足,過咗一個Super Happy Friday!
2020-10-30
肴肉